Werkgevers raken sterker overtuigd van de positieve effecten van telewerken. Toch moet de telewerker in de regel nog steeds zelf zijn thuiswerkplek inrichten en financieren. Dit blijkt uit onderzoek van het Bredase marktonderzoeksbureau Heliview onder 741 huishoudens in Nederland met een PC.
Slechts 29 procent van de telewerkers kan rekenen op een financiële bijdrage van de werkgever. De bijdrage van de werkgever in de kosten van de thuiswerkplek bedraagt slechts 4 procent. Dit ondanks het feit dat door werknemers met een PC gemiddeld zo’n vijf uur per week thuis wordt gewerkt. De bijdrage van de werkgever in de kosten bedraagt voor telewerkers gemiddeld 26 procent, voor niet-telewerkers 3 procent.
Kosten
De kosten van inrichting van de thuiswerkplek zijn met 2225 gulden bijna even hoog als die van een gemiddelde kantoorwerkplek (2585 gulden). Bij niet-telewerkers bedragen de kosten van de thuiswerkplek gemiddeld slechts 1222 gulden. Bij ongeveer een kwart van de telewerkers heeft de inrichting van de thuiswerkplek geen enkele invloed gehad op de inrichting van de kantoorwerkplek. Bij 14 procent is de kantoorwerkplek opgeheven en bij 8 procent moet de telewerker zijn kantoorwerkplek sindsdien delen met een collega.
Andere uitkomsten van het onderzoek zijn: hoe hoger de opleiding, hoe vaker sprake is van structureel telewerken; telewerkers brengen wekelijks gemiddeld 14,6 uur door op hun thuiswerkplek, waarvan 9,3 uur voor beroepsmatige activiteiten; telewerkers gebruiken hun computer ook intensiever voor hobby-activiteiten; hoe hoger de opleiding, hoe vaker de PC gebruikt wordt voor beroep; hoe hoger de opleiding, hoe meer uren wekelijks op de thuiswerkplek worden doorgebracht en hoe hoger de opleiding, hoe meer de werkgever bijdraagt aan de inrichting van de thuiswerkplek. JBZ
Telewerkers missen belastingvoordeel
Telewerkers maken amper gebruik van de fiscale regeling die bestaat ter stimulering van het werken op afstand. Slechts 1,6 procent benut deze belastingfaciliteit. Sinds 1 januari 1998 mag de werkgever onder bepaalde voorwaarden een belastingvrije vergoeding verstrekken van 4000 gulden. Het geld moet worden besteed aan de inrichting van de telewerkplek. Dit kan eens in de vijf jaar. Onbekendheid met de regeling is de voornaamste reden voor dit geringe gebruik. Slechts 21 procent van de bedrijven weet dat de faciliteit bestaat. Zo blijkt uit een onderzoek van het bureau Research voor Beleid.
Van de ruim 190.000 beschouwde bedrijven hebben er 5500, dat is 2,9 procent, telewerkers in dienst. Het gaat dan in totaal om 37.000 mensen. Naar verwachting neemt in de nabije toekomst het aantal telewerkers toe tot ongeveer 125.000. Voor naar schatting 600 van de 37.000 telewerkers wordt gebruik gemaakt van de faciliteit.
Veel bedrijven geven aan dat het telewerken nog in een experimenteel stadium verkeert. Van de ondervraagde bedrijven vindt 80 procent de hoogte van de belastingvrije vergoeding voldoende of heeft daarover geen mening.