Nu de millenniumbug nauwelijks heeft gebeten, roepen criticasters dat er veel te veel geld in de aanpak is gestoken. "Een wijsheid achteraf", vindt Alex Lambregts, directeur van de Facilitaire Dienst Rechterlijke Organisatie (Fdro). "Maar de geloofwaardigheid van de IT-sector ligt hierdoor wel onder vuur".
Lambregts pleit voor een breed opgezette evaluatie over de zin en onzin van het millenniumprobleem. Brancheorganisatie Fenit laat bij monde van woordvoerder Machiel de Rooij weten ook een voorstander van evalueren te zijn. Fenit wil hierin een rol spelen, maar initiator is wat hem betreft het Millennium Platform.
De Rooij is overigens niet onder de indruk van de aanzwellende kritiek. "De negatieve geluiden komen enkel van de media en individuele burgers. Van de middelgrote en grote organisaties, die het geld hebben uitgegeven, ontvangen wij geen kritiek." Laten we eerst maar eens het uitgavenpatroon in kaart brengen. Pas dan kan er een goed oordeel worden geveld."
Lambregts is ervan overtuigd dat er wel degelijk problemen zouden zijn ontstaan indien er niets was gedaan aan het probleem. Hij vindt het ook om bijkomende redenen geen weggegooid geld.
"De IT-omgeving is sterk verbeterd en de organisatie beseft nu hoe afhankelijk ze is van haar automatiseringssystemen. Het management heeft meer oog voor IT gekregen en dat komt de professionalisering van de sector ten goede."
Een voorbeeld van een bijkomende IT-verbetering is het centrale systeem Rapsody van het Openbaar Ministerie. Dit systeem was onbeheerbaar geworden, maar kon in het kader van het millenniumtraject weer worden opgekalefaterd.