Het lijkt erop dat de millenniumbug weinig schade heeft veroorzaakt in het bedrijfsleven en de maatschappij in het algemeen. Ook de kassa’s van de winkeliers en warenhuizen op Internet rinkelden vrolijk door in de vroege uurtjes van het nieuwe millennium.
De enige problemen die werden geconstateerd, waren vantevoren aangekondigd. Zo sloot het virtuele veilinghuis Ebay zijn digitale deuren voor een paar uur, zowel voor als na de millenniumwisseling. Technici werden zo in staat gesteld een aantal lastminute controles op de automatiseringssystemen uit te voeren. Ook de site van Wall Mart ging even uit de lucht.
Verder blijken onheilsprofeten in het stof te bijten. Geldautomaten functioneren naar behoren, bedrijven startten vanmorgen gewoontegetrouw hun systemen op, kruisraketten zijn niet spontaan gelanceerd en kerncentrales hebben nog geen naderende meltdowns gemeld. Een van de weinige rimpelingen in het zakelijke verkeer trad vorige week al op toen een creditcard-systeem in Engeland het begaf en winkeliers met pen of potlood creditcard-slips moesten invullen.
Ondanks het uitblijven van millenniumproblemen, wat door The Boston Globe zelfs als een menselijke triomf werd getypeerd, houden veel commentatoren toch een nare smaak over aan de vlekkeloze overgang. Waren alle investeringen, die wereldwijd worden geschat op 600 á 1200 miljard gulden, wel nodig geweest?, vragen sceptici zich nu af. Deze gedachte wordt gevoed door het feit dat landen die niet of nauwelijks voorbereidingen hadden getroffen, in het geheel geen last hebben gehad van falende systemen. ‘Millennium-minister’ Roger van Boxtel wijst er echter op dat die landen een veel kleinere computerdichtheid hebben en dus ook minder potentiële millenniumbugs hadden.