In navolging van de concurrentie beseft ook Unisys het belang van elektronische handel. Naast een nieuwe server met de kracht van een mainframe wil de Nederlandse vestiging in de loop van volgend jaar honderd nieuwe werknemers aannemen voor dit marktsegment. Medewerkers die een geschikte kandidaat aanbrengen krijgen, hiervoor een premie van drieduizend gulden.
Unisys heeft een ambitieus plan waarmee het een marktaandeel wil veroveren in de elektronische handel: e@action. Volgens chief executive officer (ceo) Larry Weinbach is de omzet in die sector nu goed voor 18 procent van het totaal. Door de nieuwe actie wil het bedrijf over drie jaar de helft van de omzet uit elektronische handel halen. Inmiddels heeft Unisys zestig bestaande applicaties geschikt gemaakt voor het web.
Nieuw naambordje
Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven hun applicaties aangepast voor de elektronische handel. Volgens Gerben Otter, directeur Information Services van Unisys Nederland, nemen drie van de vier bedrijven hiervoor een bestaande applicatie en maken deze webenabled. Otter wijst erop dat een bedrijf echter pas volledig van e-handel profiteert als de onderliggende informatiestructuur berekend is op continue beschikbaarheid. "Nu krijg je wel eens de indruk dat een bedrijf een bordje met de tekst e-commerce op zijn gevel timmert en daarmee klaar denkt te zijn. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet."
Otter geeft aan dat het omschakelen naar e-handel een andere organisatiestructuur vergt. "Een traditioneel klantcontact kost vijfhonderd dollar, terwijl een contact via het web maar drie dollar kost. Daarom is elektronische handel zeer aantrekkelijk, maar vooral het goed regelen van de logistieke stroom van fabrikant, tussenleveranciers tot de klant is ingewikkeld. Pas als die keten goed op elkaar aansluit, kun je optimaal profijt trekken. In de praktijk betekent dit vaak een ingrijpende aanpassing van de organisatie."
Om alle onderdelen van elektronische handel goed te beheersen werkt Unisys voor e-handel samen met onder andere Bea Systems voor middleware, met Siebel voor klantbeheer en met Intershop voor transactieprogrammatuur. Met een sterke invloed van Microsoft ontwikkelde Unisys de Enterprise Server ES7000, die is gebaseerd op mainframetechnologie. Deze maakt het mogelijk bedrijfskritische applicaties onder Windows NT te laten werken.
Nachtmerrie
Kees Zijlstra, marketing manager Clearpath Unisys, legt uit dat de nieuwe server nachtmerries over niet functionerende sites moet voorkomen. Zo’n nachtmerrie schudde de uitgever van de Britannica encyclopedie onlangs hardhandig wakker. Deze zette zijn beroemde encyclopedie op het web, maar de server was niet berekend op het onverwacht hoge aantal bezoekers van de site.
De Enterprise Server ES7000 is vooral bedoeld als ruggengraat van websites die dag en nacht flinke aantallen gebruikers moeten verwerken. Deze hybride server bestaat uit een Unix en een Windows NT-systeem, uitgerust met maximaal 32 Pentium III Xeon-processoren, een geheugen van 64 GB en 96 PCI-aansluitingen.
De eerste ES7000 (met vier processoren) is inmiddels verkocht aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), sinds jaren een trouwe klant van Unisys. "Onze strategische lijn voor de toekomst is Windows NT, maar wij hebben een NT-systeem nodig met de betrouwbaarheid van een mainframe. De nieuwe server van Unisys biedt dat op papier", zegt Arco Groothedde, hoofd automatisering RDW. De politie is een van de gebruikers van het RDW als ze op zoek is naar de eigenaren van auto’s. Groothedde denkt voorlopig aan twee toepassingen voor de nieuwe server. "Als de server in maart wordt geleverd, dan gaan we hem eerst stevig aan de tand voelen om zeker te weten dat hij voldoende bedrijfszeker is en schaalbaar."
De eerste applicatie die in aanmerking komt, is het webtoegang bieden aan sociale rechercheurs. De tweede is het gebruik voor het interne mailsysteem waar 1400 werkplekken op zijn aangesloten. "Nu gebruiken we hiervoor MS Exchange. Daar zijn nauwelijks problemen mee, maar het interne mailsysteem is inmiddels zo essentieel voor ons functioneren, dat we een nog hogere betrouwbaarheid willen."