De fraude met GSM-telefoons begint zo uit de hand te lopen dat de netwerk-operators harde maatregelen moeten nemen. Gedacht wordt aan prijsverhogingen en limitering van het aantal mobieltjes per klant.
Volgens ingewijden in de branche bedraagt de schade inmiddels enkele tientallen miljoenen guldens per netwerk. In totaal zouden de vijf operators 200 miljoen gulden hebben verloren. Misdaadorganisaties hebben de afgelopen maanden vele tienduizenden prepaid-pakketten gekocht. Na opheffing van het simlock worden ze in het buitenland verkocht, tot Singapore en Hongkong toe.
Met name de software in de Siemens C25 blijkt makkelijk te kraken. Operator Ben wil daarom alle voorraden prepaid-pakketten met een Siemens C25 terughalen. Winkeliers kunnen die omruilen tegen een pakket met een beter beveiligd toestel. Maar bij andere typen GSM doet dit probleem zich ook voor.
Netwerk-operators hebben hun toestellen softwarematig beveiligd tegen gebruik op concurrerende netwerken. Door de felle concurrentie worden toestellen 200 a 300 gulden beneden de inkoopprijs verkocht. Dat maakt het aantrekkelijk massaal toestellen op te kopen en te exporteren. In Nederland is het prijsverval door het grote aantal aanbieders sterker dan in de ons omringende landen.
Ben probeert het tij te keren door het beltegoed in een pakket te verhogen van 50 gulden naar 200 gulden. In eerste instantie krijgt men een tegoed van 25 gulden. Als naam, adres en woonplaats op een kaart worden ingevuld, komt daar na controle nog 175 gulden bij. Telfort overweegt het aantal toestellen per klant te beperken tot maximaal drie. KPN heeft maatregelen in het distributiekanaal genomen.