De enorme salarisstijgingen in de Nederlandse IT-branche behoren tot het verleden. In de tweede helft van dit jaar nam de gemiddelde beloning zelfs af. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau De Breed en Partners onder 4549 automatiseerders. Leegloop en het naderende millennium zijn de voornaamste oorzaken van deze ontwikkelingen.
Gedurende de eerste maanden van dit jaar leek er niets aan de hand. De gemiddelde jaarlijkse beloning van de Nederlandse automatiseerder bedroeg in juli 92.548 gulden, een stijging van 5 procent ten opzichte van 1998. In dat jaar lag de gemiddelde beloning op 87.739 gulden.
In de tweede helft van dit jaar vond een duidelijke omslag plaats. Over het gehele jaar genomen blijkt dat de automatiseerder nu gemiddeld 90.325 gulden ontvangt, een stijging van slechts 3 procent ten opzichte van 1998.
Omslag
Deze negatieve ontwikkeling is een gevolg van een omslag die plaats lijkt te vinden op de arbeidsmarkt. Zo kampen met name detacheringsbedrijven met volle reservebanken waarop automatiseerders tijdelijk plaats moeten nemen in afwachting van een volgende opdracht. Dit komt doordat de millenniumopdrachten ten einde lopen en klanten uit vrees voor de eeuwwende nieuwe orders uitstellen. IT-bedrijven nemen hierdoor een tijdelijke pauze in acht voor wat betreft de personeelswerving.
‘De druk op de arbeidsmarkt is de laatste maanden afgenomen. Bedrijven aarzelen over de start van nieuwe IT-projecten’, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. ‘Bovendien neemt het investeringsquotum – het deel van de winst dat opnieuw wordt geïnvesteerd – af in Nederland.’ Doordat de druk op de arbeidsmarkt afneemt, stijgen de salarissen minder snel. De detacheerders beweren dat de personeelswerving volgend jaar weer volledig op stoom komt. Van Hees twijfelt enigszins. ‘Dit hangt af van de investeringsbereidheid.’
Looneis
FNV Bondgenoten houdt ondanks de al dan niet tijdelijke omslag op de IT-arbeidsmarkt vast aan de looneis van 4 procent. ‘Ach, bedrijven wijzen altijd op problemen. Er is de afgelopen tijd ontzettend veel geld verdiend door automatiseringsbedrijven. Daarnaast gaan ook de salarissen van de managers over de kop en neemt de inflatie toe. Hierdoor is de looneis van 4 procent gerechtvaardigd.’
IT-directeuren verdienen in Nederland gemiddeld 182.196 gulden per jaar, 7 procent meer dan het jaar ervoor. Uit een Engels onderzoek van New Bridge Street Consultants blijkt dat de directeuren in de IT-branche de slechtst betaalde managers zijn. De absolute topman van een tophonderd bedrijf verdient in Engeland jaarlijks bijna twee miljoen gulden, de directeur van een automatiseringsbedrijf komt daar net boven één miljoen gulden uit.
Daling
Een aantal Nederlandse beroepsgroepen zag het salaris in 1999 dalen. Zo verdienen de projectleiders 1 procent minder dan vorig jaar. Hun salaris bedraagt nu ruim een ton. Het loon van de marketingmanagers, databasespecialisten, telecommanagers en verkopers daalde eveneens, maar het relatief geringe aantal respondenten uit deze beroepsgroepen kunnen de resultaten vertekenen.