De politie wil de anonimiteit van Internet-gebruikers doorbreken als een ernstig vermoeden bestaat van strafbare feiten. Net als in het verkeer moet er een kenteken komen voor gebruikers van de elektronische snelweg.
Het Korps Landelijke Politiediensten (Klpd) lanceerde dit voorstel tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Computercriminaliteit II. Namens het Klpd pleitte R. de Vries voor een manier die het mogelijk maakt de identiteit van verdachten te achterhalen. De politie worstelt met het probleem dat hackers en andere computercriminelen vrijwel altijd schuilnamen hebben. Ook terroristen hebben zo vrij spel. De kamerfracties van PvdA en VVD spraken zich in een eerste reactie negatief uit over het voorstel van het Klpd. Ze voelen er niets voor de anonimiteit te doorbreken.
Een andere klacht tijdens de hoorzitting was dat het wetsontwerp niets doet tegen terroristen die van buiten Nederland werken. Als bijvoorbeeld een Duitse hacker de Nederlandse energiedistributie in de war schopt, gaat deze vrijuit. TNO wees op dat gevaar bij monde van Eric Luiijf. Daarnaast vindt TNO de strafmaat te laag.
Overigens kreeg het wetsontwerp in grote lijnen steun van de genodigde sprekers. Juristen, vertegenwoordigers van banken, politie en Internet-aanbieders zagen wel heil in de voorstellen. Vooral onder juristen leeft de gedachte dat hackers met technische middelen moeten worden tegengehouden. Wetten, hoe slim ook opgesteld, zouden weinig bescherming bieden.
Het wetsvoorstel bevat een reeks aanpassingen van de Wetboeken van Strafrecht en Strafvordering aan nieuwe ontwikkelingen in de IT. Onderdeel is een nadere regeling van de aansprakelijkheid van Internet-aanbieders.
Planet Multimedia bericht vanochtend dat hackers tegen het voorstel van Klpd hebben geprotesteerd door een email te sturen naar alle mail-adressen van het Nederlandse parlement. De protest-mail aan de 633 mensen met een parlement.nl-adres is verzonden via een mailserver van de politie, om te benadrukken hoe slecht veel zaken beveiligd zijn.