Compaq betaalt voor het schrappen van Windows NT op zijn Alpha-systemen een bedrag dat kan oplopen tot 250 miljoen dollar.
Deze kosten komen voort uit de inruilprogramma’s en migratiediensten waar gebruikers van NT-op-Alpha recht op hebben. De computerleverancier stelt bij monde van woordvoerder Jim Finlaw dat deze afschrijving geen invloed zal hebben op de inkomsten omdat deze kosten al meegenomen zijn in het eerder aangekondigde inruilplan voor klanten. Het inruil- en migratieprogramma voor gebruikers van NT op Alpha valt daarom onder de normale operationele kosten. "Het zou heel misschien een lichte invloed op de inkomsten kunnen hebben", aldus de Amerikaanse woordvoerder.
Afschrijving
De schadepost van 250 miljoen dollar wordt afgeschreven in het nu lopende vierde kwartaal en het eerste kwartaal van volgend jaar. De computerfabrikant schrijft in het vierde kwartaal van dit jaar 100 miljoen dollar af en nog eens 100 tot 150 miljoen in het eerste kwartaal van 2000. Dit blijkt uit documenten die Compaq heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.
Analisten zijn overigens positief gestemd over Compaqs besluit te stoppen met de ontwikkeling van NT-op-Alpha. "Het was een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing; Compaq moest zijn productlijnen rationaliseren", zegt IT-analist Richard Chu van marktonderzoeker S.G. Cowen & Co. in Boston. "Compaq moet een kritische massa ontwikkelen voor zijn Unix-platform, maar het werd afgeleid door het ondersteunen van diverse afgeleide platformen en besturingssystemen."
Migreren
Compaq wil nu zijn bestaande NT-op-Alpha-klanten zoveel mogelijk zien over te krijgen naar zijn andere platformen. Gebruikers van Windows NT op Alpha kunnen het Microsoft-besturingssysteem blijven gebruiken, maar moeten dan overstappen naar systemen met Intel-processoren. Voor deze overstap zijn kortingen tot 90 procent mogelijk. NT-op-Alpha-gebruikers kunnen ook op het Alpha-platform blijven en migreren dan naar Compaqs mainframe-besturingssysteem OpenVMS, de eigen Unix-variant Tru64 of het ‘open source’ Linux. JB