De Europese Richtlijn over elektronische handel veroorzaakt tweespalt in de Nederlandse regering. Wim van Velzen, europarlementariër namens het CDA, constateert dat de ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Benk Korthals van Justitie lijnrecht tegenover elkaar staan met hun mening over welk rechtsstelsel van toepassing is op elektronische transacties.
Het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn op dit terrein gaat uit van het zogenaamde ‘land-van-oorsprong-principe’. Dit betekent dat in het geval van een juridisch geschil over een transactie via Internet het rechtsstelsel geldt van het land waar de leverancier is gevestigd. Voor consumenten is een uitzondering gemaakt. Zij kunnen gewoon naar de rechter in eigen land stappen.
Twee kampen
Op dinsdag 7 december komt de Raad voor de interne markt bijeen onder leiding van eurocommissaris Frits Bolkestein om over deze problematiek te discussieren. Van Velzen zegt dat er binnen deze Raad twee kampen dreigen te ontstaan. Zo prefereren Oostenrijk, België en Zweden dat de geschillen volgens Internationaal Privaatrechtelijke verdragen worden opgelost. Deze verdragen geven aan welk recht op bepaalde geschillen van toepassing is. Duitsland en Nederland verkeren in twijfel. Minister Annemarie Jorritsma heeft zich voorstander verklaard van het door de Commissie voorgestelde land-van-oorsprong-principe. In antwoord op vragen van Kamerlid Maria van der Hoeven (CDA) zei de bewindsvrouw dat de regering de uitgangspunten van de richtlijn steunt. Van Velzen zegt dat minister Korthals een voorkeur geeft aan de internationale verdragen.
Vuurdoop
‘De bijeenkomst op dinsdag vormt een eerste vuurdoop voor Bolkestein’, zegt Van Velzen. ‘Bovendien moet minister Jorritsma zich niet laten overschaduwen door anderen. Ik ben bang dat zij wordt ondergesneeuwd.’ Saillant detail in deze kwestie is dat de drie betrokken bewindslieden VVD-politici zijn.
Het Europees Parlement heeft zich al achter het voorstel van de Commissie geschaard. Als de Raad anders besluit of in een impasse raakt, loopt de besluitvorming vertraging op. ‘Dat zou erg vervelend zijn, want Europa loopt op het gebied van elektronische handel al achter op Amerika.’ Een oplossing via internationale verdragen is in de ogen van Van Velzen niet wenselijk. ‘Dat is een lappendeken en leidt tot rechtsonzekerheid. Hiermee ontstaat een nieuwe barrière voor e-handel.’ Het ministerie van Justitie zegt in een reactie dat zij nog geen officieel standpunt heeft vastgesteld.