De voortgang van de algemeenverbindendverklaring van de hardware-cao gaat opnieuw gepaard met horten en stoten. De metaalsector dreigt bezwaar te maken. Een commissie van wijzen probeert nu de plooien glad te strijken, maar de gesprekken verlopen stroef. "De metaalsector stelt zich hard op", aldus Simon van Dijk, onderhandelaar van Vereniging ICT Nederland.
De geschiedschrijving van de cao voor de Informatie-, communicatie-, en kantoortechnologiebranche (ICK) staat vol met twisten. In 1997 trokken de vakbonden FNV en VHP zich terug uit de onderhandelingen. Deze partijen waren namelijk ontevreden over het resultaat.
Een jaar later zaten zij toch weer aan de onderhandelingstafel om te praten over de nieuwe ICK-cao. Tijdens deze gesprekken kwam een aantal nieuwe knelpunten aan het licht. Werkgevers en werknemers verschilden van mening over kinderopvang, loonsverhoging en aankoop van vrije dagen. Uiteindelijk bereikten alle partijen in juni toch een akkoord.
Werkingsgebied
Op dit moment verlopen de onderhandelingen over een algemeenverbindendverklaring van de cao stroef. De betrokken partijen willen dat alle bedrijven in de hardwarebranche door middel van een dergelijke verklaring aan de ICK-cao zijn gebonden. Dan is het voor ondernemingen in deze sector niet meer mogelijk om zich aan de afspraken te onttrekken. De metaalbranche maakt echter bezwaar tegen het werkingsgebied, dat aangeeft welke bedrijven onder de cao vallen.
De cao’s van de ICK en metaalsector vertonen enige overlap. Een aantal ondernemingen, met name de assemblage- en installatiebedrijven, kan tot beide sectoren behoren. Veel van deze organisaties willen zich liever aansluiten bij de ICK-cao. Deze afspraken bieden partijen namelijk veel meer vrijheid voor nadere invulling dan de oudere en dichtgetimmerde metaalcao. Bovendien kent de laatste cao dure pensioenregelingen. De metaalsector vreest dat bedrijven de ICK-cao als vluchtweg gebruiken.
"De materie is erg complex", zegt Van Dijk, in het dagelijks leven directeur personeelszaken van ICL. "De metaalsector vindt bijvoorbeeld dat systeemintegratoren tot hun cao behoren. Zij vallen naar mijn inzicht wel degelijk onder de ICK-afspraken." Ook de installatiebedrijven vormen een twistpunt, omdat veel van deze ondernemingen zich langzamerhand ontwikkelen tot systeemintegratoren.
Doodsteek
Van Dijk acht het de moeite waard om op zijn strepen te blijven staan. "Als bedrijven moeten overstappen naar de metaalcao, dan kan dit de doodsteek betekenen. De kostenverhogingen zijn enorm. Dat brengt verliezen met zich mee."
De onderhandelaars komen in december weer bij elkaar. Of zij de voorgenomen datum van 1 januari halen is zeer de vraag. "Daar streven wij nog steeds naar", zegt Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. "Misschien moeten wij hiervoor de klok stilzetten, want de discussie gaat traag. Er is onvoldoende snelheid. Maar ik hoop zeker dat wij er uitkomen." Zijn collega John Koudys van CNV verwacht dat de algemeenverbindendverklaring er toch komt. "Maar de gesprekken zijn lastig." Rutger Meijer, namens FNV betrokken bij de metaalsector, wil geen reactie geven.
De vertegenwoordigers van de ICK-branche hebben al een akkoord bereikt met de grafische sector en de kantoorvakhandel. Ook met de cao’s van deze sectoren bestaat overlap. Deze hobbels zijn weggenomen. Het is nu wachten op de metaalbranche en, in hun kielzog, de elektrotechniek.