Wie deze serie volgt, zal zich afvragen wat iemand tot een IT-persoonlijkheid maakt. Is dat het leveren van een vernieuwende bijdrage aan het vakgebied? Of het oprichten van een succesvolle onderneming om die bijdrage aan de man te brengen? Duidelijk is dat het moet gaan om iemand die niet alleen zijn sporen in de IT heeft verdiend, maar ook op veel mensen een grote indruk heeft gemaakt.
In dat geval is Bob Herschberg een IT-persoonlijkheid van formaat. Na een carrière als consultant bij Staatsmijnen en Unilever werd Israël Samuel Herschberg, van oorsprong chemicus, in 1978 benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Oorspronkelijk aangesteld als hoogleraar Besturingssystemen richtte Herschberg zijn pijlen al snel op een probleem dat hem reeds langer bezighield: de beveiliging van informatie en informatiesystemen. Keer op keer toonde hij samen met zijn afstudeerders aan dat veel systemen wel erg gemakkelijk te kraken zijn. Daarbij schuwde hij de publiciteit niet; hij had er een groot plezier in zijn boodschap aan het grote publiek kenbaar te maken door middel van columns, artikelen, lezingen en interviews. Met rake en vaak droogkomische uitspraken schudde Herschberg veel mensen wakker. Hij werd commissaris bij de Rotterdamse onderneming Coseco, trad op als adviseur voor overheid en bedrijfsleven en brak regelmatig een lans voor de nieuwe generatie hackers. Dat niet iedereen zijn tegendraadsheid kon waarderen, deerde hem in het geheel niet.
Het grote publiek kende hem vooral als de krakende prof, maar Herschberg had meer noten op zijn zang. Zo was hij hoofdredacteur van een internationaal tijdschrift over computerschaken, vertaalde hij gedichten uit het oud-Frans en Hebreeuws en wist hij over veel onderwerpen meer dan vele anderen. In 1998 nam Bob Herschberg op de meest eervolle wijze afscheid als hoogleraar. Hij overleed kort daarna op zeventigjarige leeftijd. ER