Softwarebedrijf WCC uit Diemen heeft de Elise-applicatie ontwikkeld die snelle responstijden weet te bereiken, met behulp van opslag in het werkgeheugen. Vanuit dergelijke geheugens zijn gegevens veel sneller te verwerken dan vanaf bijvoorbeeld een harde schijf. Om toch bedrijfszekerheid te bieden worden de gegevens bewaard in een traditionele relationele database en gerepliceerd naar het werkgeheugen.
Relationele databasetechnologie is ontwikkeld toen mainframes een intern geheugen hadden van 16 MB. Tegenwoordig ziet hardware er heel anders uit en is werkgeheugen in voldoende mate aanwezig. Op basis van zulke moderne uitgangspunten hebben wij onze architectuur ontworpen", aldus Peter Went, directeur van WCC.
De voordelen
Het slechts vijf medewerkers tellende WCC heeft de uitzendbranche inmiddels weten te overtuigen van de voordelen van zijn technologie. Randstad, Adecco en Arbeidsvoorziening implementeren of werken met Elise, waarmee zij vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen. Peter Went en zijn broer Wouter Went, commercieel verantwoordelijk voor WCC, lepelen met het grootste gemak toepassingen van hun technologie op. "Als een uitzendbureau honderdduizend vacatures in zijn database heeft, kunnen we een CV van een kandidaat binnen één seconde matchen."
Dat prestatieniveau kan zelfs nog verbeterd worden. De software matcht ’s nachts namelijk alle vacatures met alle CV’s. "Als je dan overdag een vraag afvuurt op het systeem is alleen nog maar verwerking van de aanwas van vacatures en CV’s nodig. De rekentijd wordt dan nog korter", zegt Peter Went. Het softwarepakket draait op gewone PC’s en is volgens Went schaalbaar. "Als je twee machines gebruikt voor het matchen van honderdduizend vacatures met een CV is de responstijd korter dan een halve seconde." Voor uitzendbureaus is het koppelen van vacatures aan CV’s een kernactiviteit. Het gebruik van Windows-PC’s roept in zo’n omgeving dan ook vraagtekens op. Maar deze eenvoudige hardware-eisen leveren geen gevaar op voor de stabiliteit van de applicatie, meent Went. "De toepassing is vooral een belasting voor de processor en niet voor het besturingssysteem. Bovendien is het systeem fouttolerant, dus als er een PC uitvalt in een netwerk van tien machines is er niets aan de hand."
‘Fuzzy matching’
Een belangrijke eigenschap van Elise is het zogenoemde fuzzy matching. Zo kan een werkzoekende met een salariseis van 50.000 gulden toch uitkomen bij een vacature met een salaris van 49.999 gulden. Zowel kandidaat als bedrijf kunnen de bandbreedte en het gewicht van zoekcriteria instellen. Het matchen vindt ook in twee richtingen plaats. De vacature moet aan de eisen van de kandidaat voldoen en diens CV moet weer aan de eisen van het bedrijf voldoen. "Zo levert het zoekresultaat een grote kans op een ‘feestje’ op."
In feite is de software overal toepasbaar waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht moeten worden. Na de uitzendbranche richten de broers Went zich momenteel dan ook op de reis- en de huizenbranche. "Als je naar een reisbureau gaat, kom je er weer uit met een meter folders. Na een weekend puzzelen blijkt je keuze dan ook nog eens volgeboekt te zijn", schetsen de broers de problematiek waar ze met Elise een einde aan denken te gaan maken. Naar eigen zeggen is Cap Gemini samen met Ortelius IT al bezig met het bouwen van een toepassing op basis van Elise.