Kritiek van startende ondernemers op verstrekkers van durfkapitaal is niet nieuw. Starters willen immers snel geld en investeerders zijn op zoek naar rendement. Peter Went, directeur van WCC uit Diemen heeft als ondernemer slechte ervaringen met de kapitaalmarkt. Hij beticht ‘venturecapitalists’ er zelfs van onderhandelingen te rekken teneinde de druk op starters te verhogen.
Na maandenlange onderhandelingen met investeerders Nesbic en Tifan, gooide Went de handdoek in de ring. "Je wordt niet vrolijk van de voorwaarden die ze stellen aan een kapitaalinjectie", verzucht hij. Ondanks het minderheidsbelang dat de investeerders in de onderneming wilden nemen, eisten ze minimaal de helft van het aantal commissarissen op, waardoor Went zijn zeggenschap in WCC onaanvaardbaar zag teruglopen. "Bovendien werd mijn handelingsbevoegdheid contractueel ingeperkt. Ik zou geen lease-auto kunnen nemen zonder toestemming van de geldschieter", aldus Went.
Afgebroken
Frank Verschoor van Nesbic bevestigt dat er gesprekken zijn gevoerd met WCC, maar meent dat de onderhandelingen al afgebroken werden voordat er over lease-auto’s en commissariaten is gesproken. "Wij kwamen in discussies met WCC tot de conclusie dat de organisatie minder rijp was dan we in eerste instantie dachten en hebben ons toen teruggetrokken", aldus Verschoor, die zich niet aangesproken voelt. Tifan was niet bereikbaar voor commentaar.
In november 1997 sloot de Diemense softwareleverancier WCC een groot contract met Arbeidsvoorziening. "Dat was voor ons het signaal dat we een goed product hadden en we maakten ons op om massaal de markt op te gaan", zegt Peter Went. Tot juni 1998 wist WCC echter geen zaken meer te doen en moest op zoek naar financiering. Banken en informele investeerders vielen om uiteenlopende redenen al snel af.
Uit de lucht gegrepen
Het imago van de branche is niet positief. Hoewel Nesbic de aantijgingen van de hand wijst, is de kritiek van WCC dan ook niet uit de lucht gegrepen. Onno Vos van de Van den Boom Groep, dienstverlener die ondernemers adviseert in hun zoektocht naar risicokapitaal, beaamt dat: "Er zijn inderdaad investeerders die het onderste uit de kan willen halen. Maar Nesbic staat juist bekend als ‘nette’ partij." Nesbic constateert zelf ook dubieuze praktijken. "Bepaalde investeerders ‘kopen’ exclusiviteit en proberen tijdens het boekenonderzoek argumenten te vinden om de prijs naar beneden te krijgen. Daar zijn wij geen voorstander van."
Vos benadrukt dat in principe alles onderhandelbaar is. "Alles is bespreekbaar en kan worden vastgelegd in het contract. Over het algemeen is het wel zo dat investeerders sneller zullen toehappen op aantrekkelijke bedrijven. Het blijft een afweging tussen beoogt rendement en risico."
WCC, dat tijdens de onderhandelingen in geldnood kwam (‘het was even kantje boord’) werd gered door een aantal grote orders. Daardoor kon het bedrijf zichzelf weer bedruipen.