Origin heeft met de vakbonden in de nieuwe cao nadere afspraken gemaakt over prestatiebeloning. Deze beloningsvorm was al opgenomen in de vorige cao, daterend uit 1998.Een nieuw systeem moet garant staan voor een eerlijke beoordeling van de werknemers.
Het kwam volgens Ans van Uffelen, bestuurder FNV Bondgenoten, voor dat medewerkers "zomaar" een negatieve beoordeling kregen, waardoor zij niet in aanmerking kwamen voor een salarisverhoging. Het hanteren van verschillende beoordelingssystemen was hiervan de oorzaak. Het nieuwe model moet deze onrechtvaardigheden uitbannen.
Voorwaarden
Volgens voorzitter van de Ondernemingsraad Willem van Haasteren mag de negatieve beoordeling van een werknemer niet op een momentopname gebaseerd zijn. "De slechtere prestaties moeten al een jaar aan de gang zijn en de betreffende werknemer moet hiervan op de hoogte zijn gesteld, zodat hij zich kan verbeteren."
Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, kan Origin besluiten geen salarisverhoging toe te kennen. Bij een goede waardering bedraagt de individuele loonsverbetering minimaal 3 procent. De salarisschalen gaan met 2 procent omhoog.
Keuzemodel
De nieuwe cao gaat in op 1 januari 2000 en loopt tot 30 april 2001. In feite gaat het om een verlenging van de geldende afspraken, met hier en daar een verbetering. Zo hebben de betrokken partijen het keuzemodel uitgebreid. In 1998 luidde de afspraak dat werknemers vrije dagen kunnen kopen of verkopen en een deel van hun salaris mogen ruilen voor verlof of vervroegd pensioen. Nu behoren ook inkoop van pensioen en een sabbatsverlof tot de keuzemogelijkheden.
Het keuzemodel is met vertraging ingevoerd, vanwege het ontbreken van een elektronische keuzeplanner. Sinds juli van dit jaar is de flexibele cao volledig werkzaam. MC