Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld wil het eerste Computer Clubhuis in Nederland openen. Met dit project hopen de beleidsmakers de kansen te vergroten van jongeren die geen computer hebben. "Veel tieners beseffen dat het best handig is als ze met computers om kunnen gaan", zegt projectleider Camille Rietmeijer.
Het fenomeen Computer Clubhuis is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar boekte het project goede resultaten in achterstandswijken. Het enige Europese clubhuis staat in de Duitse stad Stuttgart. Als het aan stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld ligt, verrijst het tweede clubhuis in Amsterdam.
De deelraad heeft in december 1997 tweehonderdduizend gulden vrijgemaakt voor investeringen in ICT. Met dit geld is onder andere Computerwijs gestart, een project dat negen basisscholen koppelt aan een computernetwerk, waardoor de instellingen kennis delen en de deskundigheid bevorderen. In samenwerking met het Instituut voor Leerplanontwikkeling (SLO) gaf het stadsdeel vervolgens ook vorm aan het project Computer Clubhuis.
Problematiek
Het idee om jongeren tussen de tien en zestien jaar in aanraking te laten komen met computers, komt mede voort uit de problematiek die met deze groep in dit deel van Amsterdam in verband wordt gebracht. Nog niet zo lang geleden kwam de wijk negatief in het nieuws nadat jongeren slaags raakten met agenten. "Natuurlijk waren de kansen voor een computer clubhuis in deze buurt veel kleiner geweest als de problematiek met jongeren niet zo groot zou zijn", aldus Rietmeijer. "Wij nemen veel initiatieven om de moeilijkheden aan te pakken. Dit project is er een van."
De jongeren zullen in het clubhuis geen cursussen volgen. Het mag niet zijn als op school, waaraan een belangrijk deel van deze groep een hekel heeft. "Wij gaan uit van de interesse van de jeugd. Als een deelnemer bijvoorbeeld een website wil maken, dan geven wij hem hierbij ondersteuning." Het centrum zal over ongeveer vijftien computers beschikken met Internettoegang. Er zijn begeleiders aanwezig. De initiatiefnemers zullen tevens computerhobbyisten uitnodigen om in het clubhuis te programmeren, zodat de jongeren met hun werk in contact komen.
Trapveldjes
Het initiatief van het stadsdeel sluit aan bij ideeën van minister Roger van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid om computerclubhuizen als ‘digitale trapveldjes‘ in achterstandswijken te plaatsen. Deze centra zijn in de ogen van de minister noodzakelijk om de kloof tussen ‘cyberburgers’ en ‘internots’ te verkleinen.
Rietmeijer geeft aan dat deze kloof ook in zijn stadsdeel kan ontstaan. Slotervaart/Overtoomse Veld bestaat namelijk uit het ‘rijkere’ Nieuw Sloten en het ‘armere’ gedeelte waar veel allochtonen wonen. De projectleider verwacht dat jongeren die thuis geen computer hebben, naar het clubhuis komen en zo tot de klasse van de cyberburgers gaan behoren. "Wij zullen probleemjongeren aanspreken via hun trajectbegeleiders en migrantenorganisaties. Ik ben ervan overtuigd dat dit project jongeren aanspreekt. Computercursussen in de normale clubhuizen zijn namelijk zwaar overtekend. En jongeren beseffen heel goed dat computervaardigheden erg handig zijn."
Sponsorwerving
Het stadsdeel heeft inmiddels een sponsorwervingsbureau in de hand genomen. Er is nog ongeveer vijfhonderdduizend gulden nodig. De wervers zullen voornamelijk aankloppen bij ICT-bedrijven. De eerste gesprekken met deze ondernemingen zijn redelijk positief verlopen.
Rietmeijer vindt dat automatiseringsbedrijven veel belang hebben bij het project. "Jongeren raken toch vertrouwd met computers. Wij begeleiden hen weliswaar niet naar de arbeidsmarkt, maar de deelnemers doen wel een heleboel IT-kennis op. En dat is handig voor veel beroepen."