Het bestaansrecht van de Business Software Alliance (BSA), de organisatie die illegaal gebruik van software aanpakt, brokkelt af. Nadat Novell en Lotus Development zich vorig jaar al distantieerden van de agressieve BSA-methoden, vaart nu ook Microsoft een eigen koers in het bestrijden van illegaal softwaregebruik. Branchevereniging Fenit pleit voor overheidsoptreden.
Deze week startte Microsoft Benelux een ‘vriendelijke’ televisiecampagne gericht op consumenten en het mkb. Doelstelling is: het verhogen van kennis rond licentiegebruik en het terugdringen van het hoge percentage gekopieerde software. Microsoft-woordvoerster Aurelia van den Berg vindt echter niet dat het softwarebedrijf de BSA daarmee passeert: "We onderscheiden opzettelijk misbruik en onbewust misbruik. Het eerste moet hard aangepakt worden. Maar daarnaast is er de groep die min of meer onbewust de regels overtreedt. Daaronder valt het mkb. Deze groep valt buiten het aandachtsgebied van de BSA en daarop richten we het nieuwe initiatief." Hoewel het de BSA niet publiekelijk afvalt, is Microsoft niet te spreken over diens resultaten. "Wij ondernemen deze actie natuurlijk niet voor niets. Softwarepiraterij is niet substantieel afgenomen."
Overheid
De Fenit, waarin de IT-branche verenigd is, ziet in de bestrijding van illegaal softwaregebruik een rol voor de overheid weggelegd. "Voor andere vormen van criminaliteit beschikt de overheid over de politie en een compleet opsporingsapparaat. Hoewel de branche een preventieve rol kan spelen is het vreemd dat de sector zelf diefstal van software moet achterhalen", zegt Fenit-woordvoerder Machiel de Rooij. De branchevereniging pleitte al eerder voor de instelling van een Raad voor de Elektronische Samenleving. "Zo’n raad zou dat prima kunnen oppakken. Hoewel minister Jorritsma van Economische Zaken er nog niet echt aan wil, denken wij dat daar op termijn niet aan te ontkomen is."
Ondanks het feit dat de BSA links en rechts gepasseerd wordt, meent de alliantie niet dat zijn bestaansrecht gevaar loopt. "Wij vinden het goed dat bedrijven zelf ook actie ondernemen. We staan samen sterk, dat geldt zeker voor de kleinere softwareleveranciers", reageert de BSA bij monde van woordvoerster Ilse Zethof.
Inval
Vorige week startte de BSA een actie in de verzekeringsbranche, waarbij alle assurantietussenpersonen benaderd worden. Zij moeten zelf aangeven hoe het zit met hun softwarelicenties. Ruikt de BSA onraad, dan kan de gebruiker rekenen op een inval en vervolging.
IT-gebruikers reageren verschillend, maar altijd negatief op de acties van de BSA. "Wij hebben uitgezocht of onze leden verplicht zijn dat formulier in te vullen en terug te sturen, maar dat is niet het geval. De dreigende toon van de BSA-brief bevreemdde me daarom", aldus Bas Meisters, beleidsmedewerker de Nbva (vereniging van onafhankelijke financiële en assurantie-adviseurs).
Individuele acties
Het vooruitzicht dat softwarebedrijven in toenemende mate zelf acties ondernemen tegen softwarepiraterij, maakt ook al geen enthousiaste reacties los. "Het lijkt me geen goed idee dat bedrijven zich meer keren moeten verantwoorden voor hun licenties. De BSA is toch een alliantie? Ik ga ervan uit dat het een samenwerkingsverband is", zegt Rob Smits van de NVA, de Nederlandse Vereniging van Assurantieadviseurs.
Ook de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) heeft slechte ervaringen met de BSA. "Wij zijn tegen softwarepiraterij, daar is geen discussie over mogelijk. Maar de BSA heeft met veel tamtam invallen gedaan bij onze leden en slechts een paar procent illegale software ontdekt. Ondertussen melden ze dat 50 procent van de software die in omloop is, illegaal is. In plaats van een toontje lager te zingen, gaan ze gewoon door met invallen bij onze leden", aldus een teleurgestelde Rob Huisman van BNO. Ook hij pleit voor een centraal gecoördineerde en vriendelijke aanpak. Maar de BSA heeft volgens Huisman zijn overkoepelende functie niet waar kunnen maken. Hij is dan ook niet optimistisch over de toekomst ervan: "De BSA heeft zijn langste tijd gehad."