Ik neem de Linux-beweging uiterst serieus. Linux is in de academische wereld veruit dominant en zeer populair bij hobbyisten. Om werkelijk succesvol te kunnen zijn zal Linux uiteindelijk ook een groot deel van de markt moeten bedienen waar Microsoft nu met NT op mikt: de zakelijke arena. Alleen op deze manier kan Linux de wereld bevrijden van de middelmatigheid van een monopolie.
Linux heeft echter alleen als webserver een significante penetratie buiten de academische wereld verkregen. Linux zal zich waarschijnlijk als server verder ontwikkelen, zeker als er complete applicatieservers en databases worden overgezet. De combinatie van Linux en Java Beans ziet er voor de lange termijn veel beter uit dan NT met Active Server Pages. Het verbaast me waarom iemand zo’n gesloten systeem als ASP zou kiezen.
Een van de interessante aspecten van Linux is dat het een grote impact zal hebben op aan IT gerelateerde publicaties. Op dit moment worden PC-bladen gratis verspreid onder belangstellende lezers. Dit betekent dat de huidige PC-journalistiek zich helemaal richt op producten en leveranciers die voldoende budget hebben om te kunnen adverteren. De impact van open source software (OSS), aangevoerd door Linux, zal de softwarekosten drastisch verlagen, waardoor er minder geld voor advertenties beschikbaar zal zijn. Linux en OSS zijn dus niet alleen bedreigend voor NT, maar ook voor de PC-bladen! De PC-bladen proberen dan ook wanhopig om de veel te dure PC-producten aan de top te houden. De enige manier om dit te doen is zoveel mogelijk artikelen anti-OSS en pro NT te publiceren. Eerlijk gezegd zijn de PC-bladen al een paar jaar al niet meer zo interessant, behalve als etalage, maar ze zullen nog verder achteruitgaan.
Een PC-blad van naam voerde onlangs een ‘benchmark’ uit waarbij Linux en NT werden vergeleken. Doel van de benchmark was aan te tonen dat NT sneller was – dit ter compensatie van alle bewijsmateriaal dat het tegenovergestelde aantoont. Het ‘bewijs’ werd geleverd door een ‘getunede’ versie van NT te vergelijken met een standaard versie van Linux, zo uit de doos. Daarbij werd aangetoond dat de enkele ’thread’ die door de Linux IP-stack loopt bij een bepaalde belasting een knelpunt vormt. Dit was een grote fout. Het duurt jaren om NT aan te passen, maar de Linux-gemeenschap houdt van uitdagingen, en dit is een mooie. Er zal binnen enkele maanden een ‘multithreaded’ IP-stack voor Linux zijn, waarmee het probleem is opgelost.
Desondanks is Linux niet echt bedreigend voor de verkoopcijfers van PC’s. De meeste applicaties zijn immers nog steeds dikke clients op basis van de Windows-gui. Om te kunnen concurreren moet er een gui-standaard komen. We zitten echt niet te wachten op die domme oorlogjes die er destijds voor gezorgd hebben dat Unix als desktop mislukt is – Motif versus Openlook versus Dec-Windows, enzovoort. Extra dom, omdat ze allemaal op X Windows waren gebaseerd. X is de standaard voor primitieve gui-functies voor Unix, en dus ook voor Linux. Linux kan pure X-applicaties draaien, maar dat zijn er maar weinig vergeleken met Windows-applicaties. Motif is nu de standaard ‘look-and-feel’ voor Unix en daarmee een voor de hand liggende kandidaat voor Linux, al weet ik niet zeker of er ook een OSS-versie is.
Er is ook een Windows-‘lookalike’ voor Linux. Deze draait denkelijk op X. Ik vermoed dat hij alleen een vergelijkbaar gui mogelijk maakt, maar geen Windows-applicaties kan draaien. Niet dat het draaien van Windows-applicaties de oplossing is (gebruik een Citrix-terminalemulator en draai de Windows-applicaties op een Metaframe-server), omdat emulatoren altijd moeilijkheden geven, alleen goed op Intel-platforms draaien, en niets bijdragen aan de behoefte aan simpele, gemakkelijke en goedkope producten. Windows-applicaties zijn dinosaurussen!
Het lijkt erop alsof er een nieuwe gui-standaard aangenomen zal worden, en dat een heel nieuwe generatie producten, waarvan veel OSS, naar die standaard toe zullen groeien. Dit is het werkelijke gevaar dat Linux voor Microsoft inhoudt: het is niet Linux versus NT, maar het vormt een bedreiging voor de Office-suite.
KDE, een ontwikkeling van de Common Desktop Environment (CDE) is een kandidaat, Gnome is een andere mogelijkheid. Er zijn al pakketten die deze standaarden gebruiken. De sleutel voor de volgende fase is één standaard te accepteren. Daarnaast is er het eeuwenoude probleem dit product op de markt te zetten, vooral omdat de PC-bladen niet meewerken. Zonder Internet als verkoopkanaal zouden OSS-kantoorapplicaties geen kans gehad hebben, maar nu? Wie weet?