Het dikste boek dat professor Andrew S. Tanenbaum, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, schreef, handelt over het OSI-referentiemodel. In die tijd dat hij het publiceerde ging iedereen er nog vanuit dat OSI en niet het TCP/IP tot standaard zou uitgroeien. Desalniettemin is dit boek Computer Netwerken in tientallen talen vertaalt en geldt als het standaardwerk voor beginnende informatici.
Tanenbaum heeft wat technologietrends betreft altijd dichtbij het vuur gezeten. Al jaren geleden ontwierp hij een systeem om CPU’s van computers te clusteren met zijn besturingstaal Amoeba. Daarnaast zweert hij bij zijn eigen Minix, een ‘lean and mean’ versie van Unix, waarvan beweerd wordt dat het weer als basis diende voor het nu zo populaire Linux.
Computer-en netwerkarchitecturen zijn daarmee belangrijke gebieden waarop Tanenbaum een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de informatie technologie. Tanenbaum is een hard core wetenschapper die een bloedhekel heeft aan alles wat marketing heet. Zelfs een gebruikersvriendelijke interface vindt hij verdacht. In Computable zei hij daar ooit over: "Gebruikersvriendelijkheid is maar zo’n dun schilletje om een besturingssysteem. Leuk, maar niet essentieel. Net alsof het bij vliegen gaat om de stoel, het eten en een aardige stewardess! Mensen beseffen niet welke technieken er allemaal aan te pas komen om te kunnen vliegen. Die zijn veel belangrijker. Een vliegtuig moet ontworpen, getest en gefabriceerd worden; piloten en onderhoudstechnici moeten worden opgeleid; een verkeerssysteem moet worden ontworpen en het luchtverkeer moet geleid worden, enzovoort. Al deze zaken zijn, vooral voor passagiers, van veel wezenlijker belang dan het vernisje van een prettige atmosfeer." MP
De stem van….
Ton aan de Stegge, directeur Ericsson Nederland.
"Ik stem allereerst op Joop van Oosterom van Volmac. Joop heeft een heel sterke bedrijfscultuur neergezet, gekenmerkt door topkwaliteit en met het motto: ‘niet lullen maar poetsen’. Hij had een enorme trots en betrokkenheid jegens de medewerkers van het bedrijf. Onder zijn hoede ontwikkelde Volmac zich tot absolute marktleider in Nederland.
Verder draag ik Ton Risseeuw van Getronics voor. Hij heeft het knap gedaan. Risseeuw heeft een IT-bedrijf doen ontstaan vanuit een handelshuis. Hij deed dit door op een heel stabiele manier gedurende een lange tijd groei te laten zien, die altijd conform prognoses verliep. Hij hield dit zelfs vast in periodes van economische teruggang. Er was onder zijn leiding een doorlopende stijgende lijn in winst en omzet."