Nederlandse softwarebedrijven zijn huiverig om werk naar India uit te besteden. GPI Consultancy uit Rotterdam werkt samen met 3SE om meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden om in India software te laten ontwikkelen.
De organisatie 3SE is in 1994 opgericht op initiatief van de Europese Commissie en de Indiase overheid. Doel is de IT-samenwerking tussen Europa en India te vergroten. Tot nu toe was 3SE voornamelijk lokaal actief in Bangalore, het Silicon Valley van India.
India heeft veel hoog opgeleide automatiseerders. Amerikaanse ondernemingen besteden al veel werk uit. Europese bedrijven zijn gereserveerder; ze zijn met name bang voor cultuurverschillen en communicatieproblemen.
"De afgelopen tijd is de belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven voor India wel gestegen. Onder meer het stijgende personeelstekort hier speelt daarin een rol", zegt Paul Tjia, consultant van GPI. Zijn bureau is gespecialiseerd inoffshore development, het uitbesteden van software-ontwikkeling naar lage-lonen landen.
Ongeveer honderd Nederlandse bedrijven zijn nu actief in India, waaronder Roccade, ABN Amro, Rabo, KLM, Martin Air, KPN, Baan, Philips, Origin en Nationale Nederlanden. Veelal gaat het om programmeerwerk voor 2000-aanpassingen, gevolgd door ontwikkeling van applicaties op basis van C++ en Java.
Tot nu toe ondersteunde 3SE Europese bedrijven bij hun zoektocht naar geschikte partners in India. Het breidt nu de activiteiten uit naar Europa. In Brussel is een vestiging geopend, en in andere landen worden partners gezocht. Inmiddels zijn er samenwerkingen met bureaus in Zweden, Italië en Engeland, en in Nederland met GPI.
3SE en GPI helpen Nederlandse bedrijven die software in India willen laten maken met partnerselectie en projectbegeleiding. "India is overigens ook interessant als IT-afzetmarkt. 3SE assisteert Nederlandse softwarebedrijven ook bij het zoeken naar geschikte distributeurs", aldus Tjia.
De lonen in India zijn de afgelopen jaren gestegen vergeleken met andere lage-lonen landen. Vooral China kent extreem lage lonen. Hetzelfde geldt voor een land als Vietnam. In die landen kun je echter eigenlijk alleen voor het ‘recht-toe-recht-aan-werk’ terecht, aldus Tjia.