Scoort momenteel heel hoog in de categorie ‘buzzwords’: Linux. Linux is hip, iedereen praat erover. Met andere woorden: ontwikkel je tot Linux-specialist en het geld stroomt binnen…
Microsofts Windows NT krijgt het nog moeilijk: servers draaien goedkoper en stabieler op Linux. Grote ondernemingen – HP, Compaq, IBM, SGI – omarmen Linux. Kortom: de hoogste tijd om je om te scholen tot Linux-specialist. Robin van Dijk, IT-manager van farmaceutisch bedrijf Tramedico: ‘Wij hebben voor Linux gekozen omdat het betrouwbaar is en je niet aan hoge licentiekosten vastzit. Voor de installatie en het onderhoud moeten we iemand inhuren, maar dat was toch wel nodig. We hebben zelf die kennis niet in huis; dat willen we ook niet. Bij ons draaien nu een mailserver, een internet-proxyserver en intranetserver onder Linux, en het gaat prima. Als dat zo blijft, wil ik nog wel meer Linux-systemen in huis halen.’
Voor de desktop, de huis-tuin-en-keuken-PC, wordt Linux nog niet veel gebruikt. Maar ook dat gaat veranderen, menen de Linux-adepten. Er bestaan al fraaie grafische interfaces, de installatie verloopt steeds soepeler en meer en meer software wordt ‘gepoort’ naar Linux.
Gratis?!
Jazeker, Linux is freeware. Toch wordt er flink aan het populaire besturingssysteem verdiend. Slimmeriken hebben handige cd-rommetjes samengesteld met de nieuwste Linux-versie, inclusief alle toebehoren (office-pakket, printerdrivers enzovoorts). Elk bedrijf heeft zijn eigen specialiteit: Red Hat bijvoorbeeld richt zich op het bedrijfsleven, SuSE en Caldera op de particuliere gebruiker, waarbij de laatste het systeem zo heeft aangepast dat het geheel onder Windows valt te installeren. En, net zoals bij Windows, ontstaat er al een Linux-legertje dienstverleners om de zaak te installeren en te beheren.
Jeroen Baten, adviseur New Technologies bij Syntens (een semi-overheidsorgaan dat het midden- en kleinbedrijf van advies dient), vindt dat Linux heel interessant is voor IT-afstudeerders: ‘Je leert veel over netwerktechnieken, en omdat alle andere netwerksystemen – van Windows NT tot AS/400 – ook op Unix gebaseerd zijn, kun je daar alleen maar erg veel aan hebben. Het systeem is absoluut in opkomst. Ik adviseer ondernemers in het mkb regelmatig om over te stappen op Linux, zeker als ze aan iets nieuws toe zijn.’ Werk aan de winkel dus.
Stone IT geldt als een van de Linux-pioniers in Nederland: al in 1993 maakten ze daar de overstap. Martijn Smit, commercieel directeur: ‘Wij krijgen honderden open sollicitaties, en daar zijn we ook blij mee. Per maand nemen we twee nieuwe mensen aan.’ Bij beveiligingsspecialist Le Reseau staan altijd wel vacatures op de site (http://www.reseau.nl).
Cursus
Stone IT start deze maand de cursus ‘Red Hat certified engineer’. Gezien het internationale succes van deze Amerikaanse Linux-distributeur, die in augustus uiterst spectaculair naar de beurs ging, geeft zo’n cursus een grote zekerheid dat je ermee aan de slag kunt. Dus als je tijd en geld over hebt (de prijs is afgestemd op het bedrijfsleven en ligt rond de 3500 gulden; over een speciaal starterstarief wordt nagedacht) is zo’n stoomcursus geen slechte investering in je toekomst.
Een voorgebakken opleidingstraject voor het Linux-systeem bestaat nog niet. Veel zal nog op zelfstudie neerkomen. Niet voor de luilakken onder ons dus. Maar ben je op zoek naar een uitdaging en hou je ervan om zelf je weg te vinden, dan is Linux zeker iets voor jou en ligt er een avontuurlijke toekomst voor je in het verschiet.
Wizard via internet
Linux leeft sterk op internet; geheel in de geest van de Open Source-software wordt gepoogd om zoveel mogelijk informatie vrij beschikbaar te stellen. Zo kun je door zelfstudie een echte Linux-wizard worden.
Wij willen Linux
De ontwikkeling van Linux was altijd exclusief in handen van vrijwilligers. Inmiddels hebben de grote jongens geld geroken. Dan hebben we het over IBM, Compaq, Novell, Intel, Netscape en Oracle. Door investeringen in de Amerikaanse Linux-distributeur Red Hat toonden zij hun vertrouwen in het systeem. IBM en Dell leveren bovendien PC’s met Linux al geïnstalleerd (waarbij IBM als eerste tevens laptops met Red Hat-software op de markt bracht), en IBM ondersteunt ook klanten bij het gebruik van Linux. Hewlett-Packard, vooral bekend als printerboer maar tevens fabrikant van netwerkservers, kondigde dit voorjaar zijn ‘Linux-servers’ aan, net zoals Silicon Graphics en Sun. Softwarefabrikanten zoals Lotus passen hun pakketten aan, evenals Inprise (het voormalige Borland), Computer Associates en Corel. Deze massale liefdesbetuigingen worden ingegeven door twee overwegingen. De kwaliteiten van Linux zelf zijn zeer overtuigend, maar ook zien veel bedrijven hier een kans om aartsrivaal Microsoft te laten zweten. Zelfs notoire medestanders van Microsoft, zoals Intel, vinden het een goede zaak als Gates wat concurrentie krijgt. Dat houdt Bill scherp, zullen ze denken.
Unix + Linus = Linux
Een IT-sprookje: Linus Torvald, toen nog een 21-jarige informaticastudent aan de Universiteit van Helsinki, programmeerde in 1991 eigenhandig de eerste versie van de Linux-‘kernel’. Enthousiast geraakt door een cursus Unix wilde hij een werkbare variant ontwikkelen voor de PC. Toen die af was, verspreidde hij het systeem (op dat moment zo’n 10.000 regels programmacode) onder vrienden en kennissen. Zo ging het balletje rollen: iedereen sleutelde verder aan Linux. Een jaar of twee geleden kreeg ook de ‘echte’ IT-sector belangstelling voor Torvalds systeem.