De eeuwwisseling een probleem? Vorig jaar is van verschillende zijden gemeld dat de ICT-investeringen in de tweede helft van 1999 sterk zouden teruglopen. Het millenniumprobleem zou de belangrijkste reden zijn: organisaties die hun zaakjes op orde hebben, wachten met het starten van nieuwe ICT-projecten totdat in januari 2000 duidelijk is dat de systemen het hebben overleefd. En de ICT-bedrijven? Merken zij iets van een kopersstaking ten gevolge van het millennium?
Een kleine, aselecte steekproef levert een heel diffuus beeld op. Het ene bedrijf meldt dat omzet en winst in de tweede helft van dit jaar onder de millenniumperikelen lijden. De andere onderneming zegt dat er geen vuiltje aan lucht is.
Erp-markt
Het bedrijf dat al in een vroeg stadium steen en been begon te klagen, is Baan. Toen het vorig jaar in de rode cijfers dook, wees het toenmalig management op de geringe investeringsbereidheid van het bedrijfsleven om vóór het jaar 2000 nog een nieuw erp-pakket te installeren. Ook de financiële resultaten over het derde kwartaal vielen tegen. Als belangrijkste oorzaak van de slechte resultaten verwijst het concern naar de terughoudendheid bij bedrijven om voor de jaarwisseling nog te investeren in nieuwe systemen.
Ook marktleider SAP zag de winst over het derde kwartaal scherp dalen. Het nam af met 64 procent. Met 99 miljoen gulden winst bleef SAP echter wel in de zwarte cijfers. "We zijn al in januari voorzichtig geweest over dit moeilijk te voorspellen jaar. Het millennium heeft daar zeker mee te maken", zegt woordvoerster Karin Venverloo van SAP Nederland. Zij is wel optimistischer over volgend jaar: "Vele bedrijven kijken naar een bredere strategie dan alleen maar de eigen organisatie. Wanneer zij zekerheid hebben over hun millenniumactiviteiten en hun visie helder krijgen over welke richting ze in willen slaan met Internet, scm en crm, dan zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet."
Navision, een Deense erp-leverancier, laat kortaf weten geen last te hebben van een terugloop door het millenniumprobleem. Winst en omzet stijgen komend jaar fors, zij het niet zo hard als het vorige boekjaar.
Database-markt
Oracle sloot op 31 augustus het eerste kwartaal van haar boekjaar 2000 met recordcijfers af. De omzet steeg met 13 procent, de nettowinst met 21 procent. Voor het gehele boekjaar verwacht Oracle verder zeer goede resultaten, met een hogere omzet in software en betere marges.
Bij Progress is het van hetzelfde laken een pak. De omzet van Progress Software nam in het derde kwartaal met 18 procent toe in vergelijking met het hetzelfde kwartaal vorig jaar. De bedrijfswinst kwam 33 hoger uit. Peter Jansen, commercieel directeur van Progress Software Benelux: "De grootste invloed van het millenniumprobleem is de mentaliteitsverandering, de psychologie van de managers. Zij zullen na de hectiek rond het jaar 2000 nog meer geïnteresseerd zijn in uitbesteding van bedrijfsapplicaties. Mede door het toenemende tekort aan IT-ers, willen klanten het ‘up en running zijn’ van de applicaties best aan een centrale partij overlaten. Wij verwachten juist daarom geen terugval in omzet. Eerder een stijging."
Softwarebureaus
Begin dit jaar dacht Cap Gemini dat de ICT-markt een groei van 10 tot 15 procent zou laten zien. "We verwachten dat de trend in de groei van de omzet die de eerste helft van het jaar liet zien, zich over het gehele jaar zal voortzetten. Ook verwachten we dat de bedrijfsresultaat-marge over het hele jaar in ieder geval in lijn zal zijn met de marge die over heel 1998 (17,9 procent) behaald werd’, aldus Henk Broeders, directeur van Cap Gemini Nederland. Hoewel hij in gesprekken met klanten een zekere terughoudendheid in het opstarten van projecten constateert, ziet hij geen enkele reden om de omzetverwachting voor de tweede helft van 1999 te wijzigen. Over de eerste helft van 2000 is Cap Gemini ook niet pessimistisch. "Wij verwachten gezonde investeringen in ICT. Ook de vooruitzichten van partijen als Baan, IBM en SAP steunen onze uitspraken."
"Bij Origin merken we een wel een lichte terughoudendheid bij sommige opdrachtgevers om nieuwe projecten op te starten." Philips-bestuurder Jan Hommen meldde dat ook kort tijdens de presentatie van de Philips-kwartaalcijfers. Met name in de financiële sector is men aan de voorzichtige kant. "Aan de andere kant bestaan er ook projecten die zo noodzakelijk zijn dat ze gewoon doorgezet worden. Ook moeten we ons al kwalificeren voor vaak grootscheepse projecten die in het eerste kwartaal van 2000 van start gaan", zegt Geerd Schlangen, directeur Communicatie van Origin Nederland.
Hardware-leveranciers
IBM maakte vorige week cijfers bekend die op zich niet slecht waren. De omzet steeg 5 procent tot 21,1 miljard dollar. Voor de komende periode toonde topman Louis Gerstner zich echter niet al te optimistisch. Hij waarschuwde voor uitstel van investeringen, omdat het oplossen van het millennium-probleem voorrang krijgt. Gerstner zag vooral een terugval bij de gebruikers van de grote computersystemen.
Na een ‘uitzonderlijke’ groei van 50 procent in de eerste helft van het boekjaar 1999 (dat op 1 april startte), gaat Frank Boekel, manager van ICL Nederland uit van een terugval. Voor het hele lopende boekjaar verwacht hij voor ICL Nederland toch een omzetgroei van zo’n 20 procent. Hij denkt dat de vraag rond maart/april weer zal aantrekken. Eerst op het gebied van integratieprojecten. Vervolgens ook op hardware-gebied.
Adembenemend
En Bill Gates? Die wordt alleen maar rijker. Microsoft zag de winst en omzet het afgelopen kwartaal weer fors stijgen. Het bedrijf noemde bij het bekend maken van de cijfers, de vraag naar PC’s ‘adembenemend’.
Het millennium is een probleem: er valt geen lijn in te ontdekken.