Onderzoeksbureau Bloor Research stelt dat het ‘open source’-besturingssysteem Linux belangrijke voordelen biedt ten opzichte van Microsoft Windows NT. Deze conclusie staat lijnrecht tegenover het oordeel van Gartner eerder deze maand. Dat Amerikaanse onderzoeksbureau doet Linux af als een modegril van de IT-industrie.
Het belangrijkste voordeel van NT volgens Gartner is de bestaande omvangrijke infrastructuur van zowel applicatie- als hardware-leveranciers. Bloor zegt in zijn rapportLinux versus Windows NT ook dat Microsofts platform beduidend beter scoort wat betreft de verkrijgbaarheid van programmatuur. Qua schaalbaarheid ligt Linux volgens Bloor enigszins voor. Qua platform-beschikbaarheid laat het NT ver achter zich. In totaal scoort Linux beter op zes van de negen door Bloor gestelde criteria.
De test vergeleek Linux en NT in: prijs/prestatie-verhouding, gebruikerstevredenheid, applicatie-ondersteuning, platform-interoperabiliteit, schaalbaarheid, beschikbaarheid, platform-ondersteuning, operationele mogelijkheden en algehele functionaliteit. Het bureau heeft systemen met beide platformen laten draaien en gebruikers ondervraagd.
Het nut van beide platformen is sterk afhankelijk van de gebruikte applicatie, zo benadrukt Bloor. Linux geniet de voorkeur als server voor printer- en bestandsdeling, websites en gemengde applicatie-belasting. NT is beter voor datapakhuizen en als applicatieserver. Het besturingssysteem is niet bepalend voor toepassingen als mailserver, databankmachine en groupwareserver. In die drie categorieën ligt de uitslag aan andere factoren, zoals de specifieke applicatie, de leverancier daarvan en de geboden ondersteuning.
Zowel NT als Linux zijn de komende jaren nog niet geschikt voor zwaar bedrijfsgebruik (enterprise server), aldus Bloor. Microsoft prijst zijn bedrijfsplatform juist aan voor de zwaarste systemen. Bloor: "Microsoft leert dankzij Linux een harde les: er is meer nodig dan alleen productmarketing. Vijf jaar geleden begon de discussie over NT versus Unix. De Unix-gemeenschap leek die strijd te verliezen, totdat Microsoft de schaalbaarheid voor zwaar bedrijfsgebruik wilde aanpakken en niemand wist te overtuigen." Het resultaat van die mislukte strijd is dat men accepteert dat de diverse besturingssystemen geschikt zijn voor verschillende taken, aldus Bloor. Bloor haalt met dit oordeel uit naar NT, maar dezelfde kritiek geldt voor de diverse Linux-uitvoeringen die nu bestaan.