Sun Microsystems heeft zijn Unix-variant Solaris aan de praat gekregen op een prototype van Intels eerste 64-bit processor, Itanium. Hiermee volgt Sun de voetsporen van Microsoft, IBM, Hewlett-Packard en de Linux-gemeenschap.
De reden voor het relatief late verschijnen van een functionerend Solaris op Intels – nog altijd toekomstige – 64-bit chip was de lastige beschikbaarheid van de benodigde hardware. Sun had moeite om toegang te krijgen tot prototypes van Itanium (voorheen bekend als Merced). Dit zegt Jonathan Han, productmanager voor Solaris op Intel-chips.
Toen Sun eenmaal prototype-chips in handen had, duurde het slechts een week voordat het zijn Solaris-voor-Intel aan de praat had op Intels 64-bit architectuur (IA-64). Overigens is de oorspronkelijke uitvoering van Solaris op Suns eigen Sparc-processoren al zeker een jaar een 64-bit besturingssysteem. Sinds de introductie van de huidige generatie Sparc is ook die onderliggende chip in 64-bit uitgevoerd.
Eind augustus draaide een vroege versie van 64-bit Windows 2000, net zoals een nieuwe uitvoering van Linux (Trillian), op Itanium toen Intel de eerste silicium proefexemplaren onthulde. IBM volgde begin september met de mededeling dat Monterey Unix als eerste commerciële Unix-variant werkt op de aanstaande processor. Monterey is een samensmelting van IBM’s AIX, Sequents Dynix en SCO’s Unixware. Hewlett-Packard volgde medio september met zijn Unix-variant HP-UX.
Inmiddels heeft het getroebleerde Compaq zijn besturingssysteem Tru64 teruggetrokken uit het komende IA-64-strijdperk. Het voormalige Digital Unix zal alleen draaien op de eigen Alpha-processoren. Voor IA-64 heeft Compaq zich gevoegd bij het consortium rondom Monterey.