De slachting die volgens velen Windows NT in de Novell-gelederen zou aanrichten, is vooralsnog uitgebleven. Windows NT wint terrein als besturingssysteem. Maar niet uitsluitend ten koste van Novell. Linux slaat in de zakelijke markt echter nauwelijks aan. Dat blijkt uit de jongste cijfers die marktonderzoeksbureau Heliview publiceerde.
Het marktaandeel van Novell is de afgelopen twee jaar teruggelopen van 27,1 procent naar 24,4 procent. Microsoft zag het marktaandeel van Windows NT stijgen van 9,2 procent tot 15,7 procent. Het gebruik van Windows NT groeit fors. Maar dat gaat niet uitsluitend ten koste van Novell; praktisch alle hardwareplatforms hebben een stapje terug moeten doen.
Unix heeft terrein moeten prijsgeven en zakte terug van 7,2 naar 6,7 procent. Dat ligt enigszins in de lijn der verwachting. De Unix-systemen zitten aan de top van hun kunnen, terwijl de netwerkbesturingssystemen aan de onderkant van de markt zitten te morrelen. De bedrijfseigen systemen hebben eveneens een stapje terug moeten doen, zoals HP9000, Digital VMS en Alpha. Uitzondering is Sun, dat in vergelijking met twee jaar geleden een winstje heeft weten te boeken van slechts 0,1 procent. De AS/400 blijkt een vrij stabiel platform te zijn: het marktaandeel (3,3 procent) is in de afgelopen jaren gelijk gebleven.
De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek dat Heliview gedaan heeft naar de markt voor hardwareplatforms. Het onderzoek is gebaseerd op de ICT Monitor, een continu marktonderzoek in de zakelijke markt.
De bijna 9000 geïnterviewden zijn afkomstig uit de industrie, bouw, transport, detail- en groothandel, de financiële wereld, de dienstverlening, overheid, onderwijs en gezondheidszorg. Bij de selectie is rekening gehouden met de bedrijfsgrootte.
Aanhang
De AS/400 blijkt populair te zijn in de branches transport, industrie en overheid. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid standaardapplicaties die hier beschikbaar zijn. Digital VMS heeft een trouwe aanhang bij bedrijven in de dienstverlenende sector, de industrie en de groothandel. Ook bij de overheid en in het onderwijsveld komt het VMS-platform nog regelmatig voor. Dat geldt eveneens voor de Digital Alpha-computers die nu onder de vleugels van Compaq vallen. De HP9000 is populair in de bouw, transport, groothandel, financiele dienstverlening en overheid, vooral in de wat grotere organisaties, met meer dan tweehonderd werknemers.
Het MVS-mainframe komt eigenlijk alleen maar voor bij de banken en verzekeraars en overheidsinstellingen, terwijl de Sun-werkstations daarentegen weer in elke branche wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor de overige Unix-systemen. Er zijn naar schatting van Heliview nog veertig MVS-sites in Nederland.
Linux
Ongeveer de helft van alle organisaties die computerapparatuur gebruiken, heeft een netwerk. Het gaat dan om Windows NT of Novell. Bij vestigingen met vijf tot tien geautomatiseerde werkplekken heeft Novell een penetratiegraad van 37,4%, terwijl Windows NT bij 16,8% van deze vestigingen voorkomt. Het blijkt dat Novell in alle categorieën nog steeds populairder is dan Windows NT. Met uitzondering van de organisaties met meer dan honderd geautomatiseerde werkplekken.
Het besturingssysteem Linux blijkt met name bij kleinere vestigingen op proef te worden genomen. Geen enkele branche of segment zet Linux bedrijfsbreed in. Slechts op 0,2 procent van de PC’s en op 0,8 procent van de servers is Linux geïnstalleerd.