De doorbraak van mobiele Internettoegang hangt af van interoperabiliteit. Dit zegt professor Yrjö Neuvo, bij Nokia verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mobiele telefoons. Diverse bedrijven van verschillende pluimage houden zich nu bezig met ontwikkeling van apparatuur en applicaties, die nog te vaak een andere ’taal’ spreken.
Mobiele telefoons geven gebruikers in de nabije toekomst mogelijkheden om overal vandaan draadloos toegang te krijgen tot Internet en e-mail. Dit bleek tijdens de beurs Telecom 99 in Genève. "Binnenkort heeft men Internet in de binnenzak", zo omschrijft Neuvo de trend.
Producenten van mobiele apparatuur en netwerken, telecomleveranciers en applicatiemakers werpen zich nu op deze nieuwe miljardenmarkt. De voorspellingen luiden dat binnen enkele jaren meer mobiele toestellen worden gebruikt dan de ouderwetse draadtelefoons.
"Interoperabiliteit is hierbij het toverwoord", meent Neuvo. De producten van verschillende leveranciers moeten met elkaar kunnen communiceren. En dat is nu nog niet het geval. De doorbraak van mobiel Internettoegang kan hierdoor vertraging oplopen. De Fin verwacht wel dat de betrokken partijen tot een oplossing komen. "Daarvoor zijn de belangen nu eenmaal te groot."
WAP
Telecom 99 maakte duidelijk dat Wireless Application Protocol (WAP) een centrale rol in de ontwikkeling van draadloos Int ernet gaat spelen. Dit door grootmachten als Ericsson, Nokia en Motorola ontwikkelde protocol maakt het voor gebruikers mogelijk met draadloze apparaten data op te vragen en te zenden.
"WAP is voor de ontwikkelingen enorm belangrijk", meent Neuvo. "Maar we zijn er nog niet. De industrie moet nog met WAP-toestellen en applicaties op de markt komen."
Inmiddels heeft een aantal telecombedrijven, waaronder Nokia en het Zweedse Ericsson de eerste WAP-telefoons aangekondigd, die begin volgend jaar op de markt verschijnen. Ook leveren deze ondernemingen volledige WAP-systemen aan aanbieders.
Hierbij is interoperabiliteit eveneens van groot belang. Op dit moment werken bijvoorbeeld WAP-telefoons en toegangspoorten van verschillende leveranciers nog niet samen.
Derde generatie
De ontwikkeling van derde generatie systemen voor mobiele telefonie brengt ook draadloze Internettoepassingen dichterbij. Deze opvolger van GSM maakt het mogelijk naast spraak ook grote hoeveelheden data en video met de mobiele telefoons te versturen. De Nederlandse overheid wil halverwege volgend jaar de licenties voor deze derde generatie verkopen.
Neuvo verwacht dat deze systemen vanaf 2001 operationeel zijn. "GSM zal zeker blijven voortbestaan", aldus de Fin. "Het zal nog wel even duren voordat de derde generatie netwerken zijn aangelegd. Tot die tijd kunnen wij nog functionaliteit toevoegen aan GSM, zodat dit uitgroeit tot een beperkt multimediasysteem." In de overgangsfase van tweede naar derde generatie mobiele systemen, kan ook General Packet Radio Service (Gprs) een rol gaan spelen. Gprs vergroot de mogelijkheden van GSM en maakt transmissie van datapakketten mogelijk. "Gprs kan een grote verandering teweegbrengen in de manier waarop wij onze telefoons gebruiken."
Oplaaiende strijd Microsoft en Symbian
Zowel Microsoft als Symbian proberen met hun besturingssysteem voor mobiele apparatuur een dominante positie op de markt te verkrijgen. Microsoft schuift Windows CE naar voren en de alliantie Symbian, met onder andere Nokia, Ericsson, Motorola en Psion, zet zijn geld op Epoc.
Bill Gates heeft al eens geroepen dat Symbian de grootste bedreiging voor Microsoft vormt. Dat is geen vreemde gedachte, want de leden van de alliantie verkopen bij elkaar ongeveer 90 procent van alle mobiele apparatuur. En deze apparaten worden in de toekomst vaker gebruikt om toegang tot Internet te krijgen dan de PC. Dit vormt een regelrechte bedreiging voor de positie van Microsofts Windows. Niet voor niets gaf Gates tijdens Telecom 99 aan dat zijn bedrijf voor het eerst sinds 25 jaar zijn doelstellingen heeft veranderd en zich meer gaat richten op de mobiele wereld.
Dit softwarebedrijf moest wel een nieuwe klap incasseren. Palm Computing, maker van het besturingssysteem Palm OS, sluit zich aan bij Symbian. Netwerkbedrijf 3Com, dat het onderdeel Palm Computing gaat verzelfstandigen, geeft tevens Palm OS in licentie aan de alliantie. Als antwoord sloot Microsoft een overeenkomst met British Telecom om draadloze apparatuur voor Internet te ontwikkelen. De apparaten draaien op Windows CE.