Het CBS werkt aan de volkstelling van 2001. Volkstelling? Die werd toch sinds hevig protest in 1971 niet meer gehouden? Wel degelijk, alleen merkt de getelde er niets van: het Centraal Bureau voor de Statistiek duikt de gegevens op in bestaande registraties en brengt er inzichtgevende koppelingen in aan. De virtuele volkstelling is betrouwbaarder dan met vragenlijsten de deuren langs, die vaak nog dicht blijven ook.
De volksteller treft bij zijn ronde langs de huisdeuren slechts één gezinslid aan. Die moet dan voor partner en kinderen gegevens ophoesten. Uiterst twijfelachtig of het CBS zo juiste informatie krijgt. Hoort bij werk ook vrijwilligerswerk? Telt overwerk mee? En welke uitkering is het, die de oudste zoon ontvangt?
Los van de betrouwbaarheid der antwoorden, speelt de kwestie of de teller wel binnenkomt. De met maatschappelijk protest gepaard gaande volkstelling van 1971 noemt het CBS nog succesvol: toen puntje bij paaltje kwam, weigerden maar 35.000 Nederlanders (0,27 procent) deelname. Bij een proeftelling voor 1981 echter was de non-respons 26 procent. De in 1879 bij wet vastgelegde opgave elke tien jaar een volkstelling te houden, kon in 1981 duidelijk niet worden uitgevoerd. Het werd uitgesteld en later afgesteld. De wettelijke verplichting kwam eind jaren tachtig te vervallen.
De auteur van deze bijdrage heeft (nog) geen toestemming gegeven voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.