Nadat Arthur Andersen in juli van dit jaar erp-dienstverlener Delaware Computing overnam, zinde zusterbedrijf Delaware TQM Products op een nieuwe strategie. Onderdeel daarvan is een nieuwe naam: Guardess. Het bedrijf levert standaardsoftware voor kwaliteitsbewaking. Omdat Guardess de groei vooral in de Verenigde Staten realiseert, is het op zoek naar een kapitaalverstrekker uit Amerika.
Op termijn heeft Guardess zelfs beursambities. "Daar kijken we serieus naar, maar dat duurt nog wel een jaar of twee", zegt directeur Ron Matser. Zover is het dus nog lang niet. Het softwarebedrijf heeft een niche in de erp-markt gevonden. "Met erp-software optimaliseert een onderneming zijn bedrijfsvoering vanuit logistiek perspectief. Wij leveren software voor optimalisatie vanuit kwaliteitsoogpunt", aldus Matser. In 1982 begon Delaware al software te bouwen voor de chemie-sector, Shell en Du Pont waren de eerste klanten.
De band gaat aan
Quanta in Taiwan is een van de grote klanten van Guardess. Deze fabrikant van schootcomputers ontvangt orders via Internet en monteert vervolgens de laptops. "Tijdens elke assemblagestap krijgt de medewerker montage-instructies via het systeem. De vervolgstap kan pas beginnen als een tussentijdse kwaliteitscontrole goed is verlopen. Je kunt dan achteraf precies nagaan waar onvolkomenheden in producten zijn geslopen", aldus Matser. Erp-systemen zijn niet voor dit soort toepassingen ontworpen. "Logistieke planning is in zo’n omgeving minder belangrijk. ’s Ochtends gaat de lopende band aan. ’s Avonds gaat ie weer uit en zijn er twintigduizend laptops geproduceerd. Het gaat vooral om de kwaliteit van de gefabriceerde laptops, want er is altijd iets aan de hand met die dingen."
In 1996 begon het voormalige Delaware TQM Products als autonoom softwarebedrijf en telde het vijftig klanten. De afgelopen jaren wist het de omzet jaar over jaar te verdubbelen. Momenteel heeft Guardess 250 klanten en zeventig medewerkers, waarmee het tussen de tien en vijftien miljoen gulden omzet haalt. Het bedrijf concurreert volgens Matser vooral met leveranciers van traditionele Lims-pakketten (Laboratorium Informatie Management Systemen). "Maar die richten zich vaak uitsluitend op kwaliteitsborging." Matser claimt met Guardess, dat veel aandacht besteedt aan integratie met erp-systemen, een completere oplossing te leveren.
Overnamegevaar
De helft van de omzet wordt in samenwerking met erp-leveranciers geboekt. SAP, Baan, JD Edwards en QAD zijn dan ook belangrijke partners voor Guardess. Vanenburg Group nam vorig jaar een belang van 30 procent in het bedrijf. Hoewel een aantal medewerkers aandelen in handen hebben, is het Belgische staalconcern Bekaert grootaandeelhouder. Na de verkoop van Baan- en SAP-partner Delaware Computing aan Arthur Andersen is Bekaert ook bereidt over verkoop van Guardess te praten. "Vanwege de grootte van onze partners is het gevaar van een overname vrij groot. Daarom willen we niet te zwaar leunen op één van de partijen."
Maar het overnamegevaar is niet de enige reden dat Matser graag in zee wil met een Amerikaanse verstrekker van durfkapitaal. "We groeien het hardst in de Verenigde Staten. Een venture capitalist zou vooral toegevoegde waarde moeten leveren in de vorm van contacten bij potentiële klanten en ondersteuning bij het uitbreiden van de organisatie."
Internetversie
De afgelopen maanden heeft Guardess veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van een Internetversie van zijn software. Met de Quality Navigator kunnen ingangscontroles uit de toeleveringsketen geschrapt worden. "De toeleverancier kan via Internet de productspecificaties ophalen en vervolgens testrapporten met de levering meesturen. De leverancier doet dus een uitgangscontrole op basis van informatie uit het systeem van de afnemer", aldus Matser. Vrachtwagenfabrikant Scania voert momenteel een proefproject uit met deze software.