De wereldwijde reorganisatie van Ericsson gaat ook in Nederland banen kosten. "Je kunt niet in het hele concern vijftienduizend mensen ontslaan en daar in Nederland aan voorbij gaan", zegt Hank van ’t Wout, voorzitter van Ericssons Europese ondernemingsraad. Daan Fuser, Human Resources Manager van de telecomfabrikant, ontkent echter: "Er is absoluut geen sprake van gedwongen ontslagen."
Na tegenvallende financiële resultaten kondigde Ericsson begin dit jaar aan elfduizend banen te schrappen. Toen dit aanvankelijk niet lukte, en er zelfs sprake was van een aanwas van vierduizend medewerkers, werd topman Sven Christer Nilsson gewipt. Lars Ramqvist werd zijn opvolger. Om de mokkende aandeelhouders tevreden te stellen, scherpte Ramqvist de sanering aan en ‘beloofde’ vijftienduizend ontslagen. Begin volgend jaar maakt Ericsson zijn definitieve reorganisatiemaatregelen bekend.
Centralisatie
Hoewel Ericsson het ontkent, meent Van ’t Wout dat er wel degelijk banen op de tocht staan. "Er gaan ontslagen vallen, dat is duidelijk." Van ’t Wout was vorige week tijdens een overleg tussen de Europese ondernemingsraad en Ericsson getuige van Ramqvists gedachtevorming: "Hij vroeg zich hardop af waarom Ericsson in dertien Europese landen een HR-afdeling moet hebben, terwijl dat ook centraal georganiseerd kan worden."
Ondersteunende afdelingen, zoals HR, communicatie en financiële administratie zijn het slachtoffer van deze centralisatie, ook wel aangeduid als het shared services-scenario. In Nederland werken er in totaal honderdzestig mensen op die afdelingen. Die banen staan dus op de tocht. De R&D- en verkoopactiviteiten, die bekend staan als zeer succesvol, blijven waarschijnlijk ongeschonden.
Uitgelekt
De directie van Ericsson in Nederland heeft altijd volgehouden dat de ontslagronde aan Nederland voorbij zou gaan. Volgens Fuser wordt het personeelsbestand thans onder de loep genomen: "We willen efficienter gaan werken. Of dat getalsmatigsmatige gevolgen heeft voor ons personeelsbestand weet ik niet, maar dat zou zonder gedwongen ontslagen kunnen."
Binnen het bedrijf is echter al een saneringsplan uitgelekt dat voorziet in een halvering van de HR-afdeling. Ook Carla Kiburg van FNV Bondgenoten kent deze geruchten, die door het management overigens naar het rijk der fabelen verwezen worden. "Dat er geen ontslagen vallen, zoals het management beweert, is nog lang niet zeker. Maar de precieze consequenties voor Nederland zijn nog onduidelijk."