De telecomaanbieders reageren getergd op de conclusie van de Raad voor Verkeer en Waterstaat dat de markt te weinig initiatieven neemt om breedbandinfrastructuur aan te leggen. Het adviesorgaan spreekt in het rapport ‘Nederland, let op uw saeck’ zelfs van ‘een zeker marktfalen’.
Ja, natuurlijk voelen wij ons in onze eer aangetast", reageert Marc van der Heyden, jurist van telecombedrijf Versatel. "De marktpartijen nemen wel degelijk voldoende initiatieven om breedbandnetwerken aan te leggen. Vraag maar eens aan de gemeente Amsterdam! Daar worden ze gek van het aantal aanvragen om te mogen graven. Vergeet ook niet dat Versatel pas sinds één jaar over de graafrechten beschikt."
Onvoldoende
Het rapport van de Raad is bij enkele telecomaanbieders in het verkeerde keelgat geschoten. De onderzoekers concluderen dat de markt onvoldoende initiatieven neemt voor de aanleg van breedbandige infrastructuur. De huidige ICT-netwerken voldoen niet aan de eisen van de toekomst. De Raad beveelt de overheid aan een grootschalig experiment te starten, dat de voordelen van nieuwe communicatiemiddelen aantoont. Dit moet de markt stimuleren meer te investeren in de aanleg van breedbandinfrastructuur.
De aanbieders geven aan dat de overheid zelf ook debet is aan de trage ontwikkeling. Van der Heyden vindt dat het Rijk veel sneller de lokale Adsl-toegang tot het netwerk van KPN moet regelen. Versatel wil met deze Adsl-techniek breedbandige diensten aanbieden via het telefoonnetwerk, dat toegang biedt tot alle huizen en bedrijven. Want dat is wat concurrenten van KPN missen: de toegang tot alle voordeuren.
Floris van den Broek, directeur van Level 3 in Nederland, is het hiermee eens. "Als deze technologie in handen komt van de concurrenten van KPN, dan gaan de breedbandige ontwikkelingen veel sneller" Ook Van den Broek vindt dat de marktpartijen voldoende initiatieven nemen. "Op het gebied van breedbandige diensten voor bedrijven bestaat er inmiddels voldoende concurrentie. Maar het aanbieden van breedband aan alle huishoudens gaat te langzaam. De overheid kan dit versnellen door KPN te dwingen de prijzen te verlagen of door de Adsl-proeven te versnellen."
Wel degelijk falen
Cees Tromp van BTG, de vereniging van grootgebruikers, vindt dat de markt wel degelijk faalt. "Voor de grote locaties zijn er aanbieders genoeg. Maar bedrijven met meerdere vestigingen stuiten op problemen." Zij kunnen voor breedbandige diensten eigenlijk alleen terecht bij KPN, omdat de concurrenten hun netwerken voornamelijk concentreren in de Randstad.
Tromp zegt dat de prijserosie, ingezet door toezichthouder Opta, debet is aan de ontwikkeling. "Bedrijven kijken hierdoor liever naar het buitenland." Maar hij vindt wel dat de kabelbedrijven te weinig gedaan hebben. "Zij kunnen uitgroeien tot een concurrent van KPN. Maar de kabelaars zijn weinig succesvol met telefonie en Internet via de kabel." De Raad noemt op zijn beurt het kabelnet verouderd.
Vecai
De belangenvereniging voor kabelbedrijven Vecai is het hiermee niet eens. "De adviseurs baseren zich op verouderde rapporten. Tot nu toe hebben kabelbedrijven 5,5 miljard geïnvesteerd in de breedbandigheid van de infrastructuur. Dit loopt op tot 8,5 miljard in het jaar 2000", zegt woordvoerder Frans Nijhof.
Vecai vindt dat de regelgeving veel vernieuwing blokkeert. Nijhof noemt zeven organisaties die zich bezighouden met het opstellen van regels. "Zij werken onvoldoende samen, waardoor kabelbedrijven blijven wachten. De overheid moet daarom niet reguleren, maar stimuleren", zegt Nijhof.
Ook Versatel en Level 3 klagen over de regelgeving van de overheid. "Kijk bijvoorbeeld eens naar de hoeveelheid formaliteiten die wij moeten doorlopen voordat wij mogen graven in openbare grond", stelt Van der Heyden van Versatel.