Apple heeft het omstreden schrappen van de bestellingen van zijn Power Mac G4-systemen teruggedraaid. Gisteren bleek dat de Macintosh-fabrikant alle orders voor die nieuwe machines laat vervallen.
Dit wegens problemen met de Power-PC G4-processor. Apple stelt dat leverancier Motorola niet genoeg van die chips levert. De recent aan het licht gekomen ontwerpfout in deze processor, die datacorruptie veroorzaakt bij kloksnelheden vanaf 500 MHz, doet bijkomende redenen vermoeden.
De Mac-leverancier besloot alle modellen 50 MHz lager in te stellen. Hierdoor was er geen 500 MHz-topmodel en ineens een nieuw 350 MHz-instapmodel. Deze machines droegen echter nog wel de prijskaartjes van de oorspronkelijke, snellere machines. Dit zette nogal wat kwaad bloed bij Macintosh-aanhangers. Deze beslissing was genomen vanwege de genoemde chipleveringsproblemen én vanwege de stijgende prijzen voor geheugenchips, aldus Apple. Gebruikers bestempelden dit besluit als een arrogante misstap, die nu dus ongedaan wordt gemaakt.
Klanten die een 500 MHz-topmodel hebben besteld, krijgen de keuze uit het 450 MHz-model voor de oorspronkelijke prijs of het eigenlijk bestelde systeem dat dan echter is uitgerust met een 450 MHz-processor. Indien die laatste optie wordt gekozen, krijgen klanten korting voor het processorverschil, alsof zij een op maat gemaakte machine hadden besteld.
Motorola moet binnen een maand of drie de productie weer op orde hebben, hoewel woordvoerders volhouden dat het eerder op schema zal liggen. In het eerste kwartaal van volgend jaar komt Apple dus op de proppen met de aanvankelijk beloofde Power Mac-modellen (400, 450 en 500 MHz). Ondertussen heeft het bedrijf IBM aan de haak geslagen om ook G4-processors te produceren, mét Motorola’s multimedia-extensies Altivec.