De veiling van de Umts-vergunningen, die in het voorjaar van 2000 op de agenda staat, komt te vroeg. Dit zegt Eric Huygen, commercieel directeur van Dutchtone. "Een nieuwe aanbieder van mobiele telefonie is op dit moment niet gewenst op de Nederlandse markt." Concurrent Telfort deelt deze kritiek.
De derde generatie mobiele telefonie Umts biedt niet alleen spraak met hoge kwaliteit, maar ook mobiel Internet en andere breedbandige diensten, zoals doorgifte van video en muziek. De mobiele apparaten veranderen dan ook van telefoons in draagbare Internetbrowsers en videofoons.
Aan het eind van dit jaar komen de frequenties van deze opvolger van GSM in Nederland beschikbaar. De overheid zal in het voorjaar van volgend jaar de vergunningen verdelen, waarschijnlijk via een veiling.
Dit betekent dat er naast KPN Telecom, Libertel, Telfort, Ben en Dutchtone nog meer aanbieders van mobiele telefonie op de Nederlandse markt verschijnen. Versatel en MCI Worldcom hebben al interesse getoond in de licenties.
Niet blij
Huygen is niet blij met deze ontwikkelingen. Het samenwerkingsverband Dutchtone, opgezet door France Telecom, Rabobank en ABN Amro, biedt sinds januari van dit jaar mobiele telefonie aan. De onderneming investeert miljoenen guldens in de aanleg van een landelijk netwerk dat aan het eind van deze maand 95 procent van Nederland moet bestrijken.
"Het duurt wel even voordat de aanbieders de investeringen terug hebben verdiend. Een nieuwe partij is dan ook niet gewenst. De markt zal namelijk niet groeien, waardoor de druk op de industrie toeneemt. De aanbieders kunnen dan minder investeren in nieuwe technologieën en dat is niet goed voor de gebruikers", zegt Huygen. Hij noemt General Packet Radio Services (Gprs) een goede tussenoplossing. Deze norm vergroot de mogelijkheden van GSM en biedt mogelijkheden voor breedbandige en snelle transmissie van datapakketten.
Standaard
Rob van den Hoven van Genderen van Telfort pleit eveneens voor uitstel van de vergunningverlening. "De markt is nog niet klaar voor de derde generatie. De standaard is nog niet vastgesteld en er zijn nog geen producten verschenen."
Ook is hij een tegenstander van een veiling. Telfort betaalde tijdens de vorige licentieverkoop enorm veel geld en de verwachting is dat de kandidaten voor Umts nog dieper in de buidel moeten tasten en miljarden zullen neertellen.
Van Hoven van Genderen vindt dat bij de huidige partijen de verwachting is gewekt dat zij de technologische ontwikkelingen kunnen volgen. Maar deze aanbieders zijn nu niet in staat miljarden neer te tellen voor een nieuwe vergunning. Daarom voelt hij meer voor een ‘schoonheidswedstrijd’, waarbij de partij met het beste aanbod de licentie wint.
Niet vertragen
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat de pleidooien voor uitstel voor de hand liggen. "De aanbieders willen de tijd hebben om hun investeringen in het GSM-net terug te verdienen", zegt woordvoerder Houtman. "Maar als de frequenties beschikbaar komen en de markt vraagt ernaar, dan gaan wij de verlening niet vertragen."
Houtman geeft aan dat de licenties minder snel vrijkomen dan verwacht – het ministerie had de veiling dit jaar al willen organiseren – en dat dit al tegemoet komt aan de wensen van de nieuwe aanbieders. Het ministerie houdt vooralsnog vast aan een veiling van de frequenties als de vraag naar de vergunningen groter is dan het aanbod. "De politiek wil de licenties op een transparante en niet-discriminerende manier verdelen." Wel zal de veiling pas plaatsvinden als er overeenstemming is bereikt over de standaardisering.