Oud worden in de automatisering is velen niet gegeven. Op de een of andere manier verstaan de begrippen hightech en senior elkaar moeilijk. Daarbij is het zo dat in deze hypercompetitieve markt bij elke reorganisatie eerst de oudere werknemer, vaak voorzien van een behoorlijke hoeveelheid geld, eruit geknikkerd wordt: te duur, niet flexibel genoeg en niet aangesloten op de nieuwste technologieën.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Ben Rosen bijvoorbeeld, is ruimschoots voorbij de pensioengerechtigde leeftijd Compaq aan het redden. Maar omdat Compaq zijn oudedagsvoorziening is, valt dit ook wel te billijken.
Het deel van de automatisering waar dit leeftijdsprobleem het sterkst speelt, is Internet en alles wat daar direct aan gerelateerd is. Wie hier meer dan dertig jaren telt, is per definitie verdacht. Tenzij je geldschieter bent; dan ben je doorgaans van harte welkom, zelfs als je ruim boven de vijftig zit.
Opmerkelijk is het dan ook dat Mark Andreessen – deze zomer werd hij 28 jaar oud – vorige week door Internetbedrijf AOL als chief technology officer aan de kant geschoven is. Andreessen had werkelijk alles mee en geldt als het voorbeeld hoe de jeugd de toekomst heeft op Internet. Maar zijn tijd is nu gekomen.
Het meest opmerkelijke schuilt erin dat de opvolger van Andreessen, maar liefst 53 jaar oud is. Een leeftijd waarop je als topper in de IT-wereld of binnen bent en op een zeilboot ronddobbert, of uitgerangeerd bent tot ISO 2000-manager.
Ouderen in de automatisering: er is dus nog hoop voor u. En dat is maar goed ook, want de sector heeft baat bij een evenwichtige leeftijdsopbouw waarin jong van oud leert en oud van jong.