Enertel krijgt minder geld voor de ontwikkeling van het onderwijsnetwerk Kennisnet. Een deel van het gereserveerde bedrag komt namelijk in handen van de scholen zelf. Dit blijkt uit een brief van minister Loek Hermans van onderwijs aan de Tweede Kamer. Het parlement maakt zich ondertussen zorgen over de financiële positie van Enertel.
Telecombedrijf Enertel maakt vanwege de problemen bij moederbedrijf Worldport moeilijke tijden door. Enertel moest ook nog een bittere pil slikken in de onderhandelingen met Hermans over de definitieve aanbesteding van Kennisnet. De gereserveerde gebruikskosten voor Kennisnet komen niet bij Enertel terecht, maar gaan rechtstreeks naar de scholen. Deze instellingen kunnen vervolgens beslissen of zij deze middelen aanwenden voor een aansluiting op het onderwijsnetwerk, of aan andere ICT-doelen uitgeven.
"Dat was een moeilijk punt", erkent projectleider Fred Kappetijn van Enertel. "Over een deel van de omzet ontstaat nu onzekerheid. Maar ja, we hebben niet veel keuze." Het heeft er alle schijn van dat het telecombedrijf vanwege de financiële problemen in een zwakke onderhandelingspositie verkeerde.
Het ministerie betaalt wel de kosten van het transport en de diensten rechtstreeks aan Enertel. Het telecombedrijf ontvangt tot 2002 in totaal 253 miljoen gulden. Scholen en andere instellingen krijgen tezamen 164 miljoen. Vanaf 1 december worden de instellingen in het beroeps- en volwassenenonderwijs (bve) op Kennisnet aangesloten. In mei 2000 volgen de basisscholen en later dat jaar is het voortgezet onderwijs aan de beurt. Medio 2002 zijn alle locaties aangesloten.
Motie
De keuzevrijheid voor de scholen komt voort uit een motie van Kamerlid Ursie Lambrechts (D66). Uit angst voor gedwongen winkelnering, vindt zij dat de onderwijsinstellingen zelf moeten kunnen besluiten of ze een aansluiting op Kennisnet nemen. Minister Hermans komt nu aan deze wens tegemoet.
Toch is Lambrechts niet tevreden. Zij verbaast zich over het feit dat bve-instellingen het gehele bedrag voor zowel de aansluiting als het gebruik van Kennisnet in een keer op hun rekening gestort krijgen. Het basis- en voortgezet onderwijs moeten daarentegen genoegen nemen met het geld voor de aansluiting. Lambrechts plaatst vraagtekens bij dit onderscheid. Zij vermoedt dat Hermans hiermee de bve-sector, voorheen een tegenstander van Kennisnet, heeft overgehaald. "Als dit zo gegaan is, dan had de Kamer dit moeten weten", licht Lambrechts toe. "Ik krijg hier een ‘Ritzen-gevoel’ bij; op het eerste gezicht ziet het voorstel er goed uit, maar de nasmaak is bitter."
Harry van Bommel van de Socialistische Partij blijft tegen Kennisnet. Hij vindt dat het geld voor dit netwerk beter aan goede computers kan worden besteed. "Die race is echter gelopen. Een meerderheid van de Kamer steunt Kennisnet. Ik zal het kritisch volgen en als ik kans zie om het lek te schieten, doe ik dat zeker."
Verfrissend
Een ruime Kamermeerderheid steunt de minister. Oussama Cherribi van de VVD noemt het resultaat desgevraagd ‘verfrissend’. Hij vindt wel dat verwachte prijsdalingen van hard- en software in het contract moeten worden doorgerekend. Marleen Barth van de PvdA zegt dat het voorstel er ‘goed uitziet’, maar is niet te spreken over de procedure die het ministerie in acht neemt. De kamerleden ontvangen de stukken in haar ogen te laat. Joop Wijn (CDA) spreekt van een ‘redelijk resultaat’ en is blij met de keuzevrijheid voor de scholen.
De parlementariërs zijn bezorgd over de financiële positie van Enertel. Zij maken op dit gebied dan ook een voorbehoud. Hermans heeft een onderzoek uit laten voeren naar de financiële positie van Enertel. Op grond hiervan zal de Kamer beslissen over de voortgang.