ICT-scholing voor niet-automatiseerders, parttime opleidingen, duale trajecten en een flexibel aanbod van de opleidingen. Dit zijn enkele aanbevelingen die de taakgroep ‘Werken aan ICT’ op 19 oktober zal presenteren. Deze groep onder leiding van Ton Risseeuw adviseert de overheid over de problemen op de arbeidsmarkt van automatiseerders.
Volgens minister Jorritsma komt de taakgroep met maatregelen voor de korte, middellange en lange termijn. Allereerst werkt de ‘commissie Risseeuw’ aan voorstellen om het imago van de ICT-branche op te vijzelen. Dit moet er toe leiden dat meer scholieren kiezen voor een carrière in de automatisering. Deze maatregelen zullen echter pas over enkele jaren gevolgen hebben op de krappe arbeidsmarkt.
Volgens professor Frans van Vught, rector magnificus van de Universiteit Twente en lid van de taakgroep, moeten er ook voorstellen komen die gevolgen hebben op de korte termijn. Een belangrijk element hierin vormt het ‘stapelbaar maken van de opleidingen’. Dit houdt in dat ICT’ers tijdens hun loopbaan studiepunten van verschillende automatiseringsopleidingen kunnen verzamelen en vervolgens samenvoegen. De ‘gestapelde’ studiepunten geven dan recht op een erkende titel. Het op grote schaal stapelen van studies moet ervoor zorgen dat het aanbod van opleidingen en hiermee de uitstroom op de arbeidsmarkt worden vergroot. Bovendien kunnen studenten via korte opleidingstrajecten snel op de arbeidsmarkt terechtkomen.
Geld
Daarnaast wordt er in de taakgroep gesproken over ICT-opleidingen voor niet-automatiseerders, deeltijdstudies en duale trajecten, waarbij studenten leren en werken tegelijk. Als de taakgroep in oktober de aanbevelingen heeft gepresenteerd, zijn overheid, bedrijfsleven en universiteiten aan zet. Zij moeten vervolgens actie ondernemen.
Volgens Van Vught moet de regering hiervoor geld vrijmaken. Als grove schatting noemt hij een bedrag van honderd miljoen gulden. "Dit zal best op problemen stuiten. Aan de andere kant hoor ik echter dat er een financieringsoverschot ontstaat. Dan kan er misschien in ICT worden geïnvesteerd."
Kamerdebat
Het oplossen van de problemen op de arbeidsmarkt is een belangrijk onderdeel van het ICT-beleid van de overheid. De Tweede Kamer boog zich vorige week over de kabinetsnota De Digitale Delta. De parlementariërs hadden veelal waardering voor de nota, maar plaatsten hier en daar enkele kanttekeningen. Zo maken Marjet van Zuijlen (PvdA) en Mohamed Rabbae (GroenLinks) zich zorgen over de coördinatie van het beleid. Zes bewindslieden hebben de nota ondertekend. "Wie coördineert wat", vroeg Van Zuijlen zich af. Hella Voûte-Droste (VVD) vindt dat het kabinet de meetlat hoger moet leggen om te streven naar een positie van Nederland als Europese Silicon Valley.