Deze week lanceerde AMD nieuwe K6-processoren voor mobiele computers, nog geen week nadat Intel snellere Celeron-chips voor notebooks introduceerde. De concurrent van Intel gaat de strijd serieus aanpakken en beperkt zich niet tot de desktopmarkt.
Door de Athlon-processor (voorheen bekend als K7) voert AMD de concurrentie met Intel op naar een hoger niveau. De chipproducent maakt hierdoor kans weer tegenstander van formaat te worden.
Ook op mobiel gebied jaagt AMD Intel op. De kloonfabrikant heeft deze week zes nieuwe notebook-chips uitgebracht. Deze draaien op hogere kloksnelheden dan hun Intel-tegenhangers. Drie nieuwe K6-3-P chips halen 400, 433 en 450 MHz, terwijl de snelste mobiele Pentium II het nog met 400 MHz moet doen. De drie nieuwe K6-2-P processoren moeten concurrentie aangaan met de mobiele Celeron-chips en draaien op 433, 450 en 475 MHz.
De vorige week gelanceerde mobiele Celeron-processoren van Intel zijn weliswaar wat sneller dan hun voorgangers, maar hobbelen nog steeds achter de ontwikkeling van de desktop-processor aan – ondanks de beloften van Intel om de prestatiekloof tussen beide typen processors te dichten. Het enige nieuwe aan de slanke chips is de kleinere vormfactor. De kloksnelheden van de processors (433 en 466 MHz) heeft Intel immers al enige tijd in huis.
Hard werken
Intel komt dit jaar niet meer met nieuwe Celerons. Bij de chipleverancier gaat alle aandacht uit naar de ontwikkeling van de aanstaande Coppermine- en Willamette-processoren. Die twee toekomstige 32-bit processoren zijn de volgende stappen in de Intel-toekomst. Coppermine komt volgende maand uit – de vertraging is uiteindelijk beperkt gebleven. Deze 0,18 micron-chip draait op 700 MHz. Dat wordt wellicht 733 MHz om AMD voor te blijven die een 700 MHz-uitvoering van zijn Athlon-processor op stapel heeft staan.
Aanvankelijk leek het erop dat Coppermine pas in november het licht zou zien en dan ‘slechts’ 600 MHz zou halen. Intel ontkent dat de vervroegde lancering en verhoogde kloksnelheid een gevolg zijn van prijs- en prestatiedruk van AMD’s nieuwste paradepaardje. Eind volgend jaar komt Intel met zijn Willamette. Die 32-bit processor moet de 1 GHz-barrière doorbreken. AMD zet echter alles op alles om die magische grens eerder te halen dan Intel.
Nieuwe speler
De processorreus heeft echter ook te vrezen van Via. AMD is namelijk een ‘oude’ bekende, terwijl deze Taiwanese chipsetfabrikant zich nu ook ontpopt tot een macht op chipgebied, zij het voorlopig alleen aan de onderkant van de markt. Via lag op het gebied van chipsets en geheugensoorten al overhoop met Intel, maar dat conflict was slechts de aanzet tot een grotere strijd.
Middels de overnames van Natsemi-dochter Cyrix (167 miljoen dollar) en IDT-dochter Centaur (51 miljoen dollar) heeft deze nieuwe concurrent technologie voor Intel-compatibele processoren in handen. Bovendien heeft en koestert Via ook nog wederzijdse licentie- en productie-overeenkomsten met de beide voormalige moederbedrijven.
Analist Linley Gwennap van Microdesign Resources verwacht dat de Winchip van het Centaur-ontwerpteam de kern zal vormen van Via’s nieuwe processorproducten. De Cyrix-architectuur zal hierbij zeer waarschijnlijk het onderspit delven. De chipanalist meent dat Via wel de Cyrix-ingenieurs en technologische kennis in huis zal houden om een aansluiting op Intels processor-interface Slot 1 te ontwerpen. "Als Via zijn kaarten goed speelt, kan het een flinke concurrent worden voor Intel en AMD aan de onderkant van de PC-processormarkt", aldus Gwennap.
Verdedigende aanval
Intel maakt zich echter op zijn markten met hand en tand te verdedigen. Tegelijk met de introductie van de 0,18 micron Coppermine-processor komt het bedrijf ook met weer een nieuwe interface voor die chip. De toenmalige introductie van Slot 1 was volgens de leverancier zelf absoluut niet bedoeld om concurrenten buiten te sluiten of moederbordfabrikanten wat in te tomen. Kwade tongen beweren echter nog steeds anders. De nieuwe Socket 370-variant, genaamd FC-PGA370, moet op den duur Slot 1 echter vervangen.