De alliantie tegen Microsoft, bestaande uit Netscape, Oracle, IBM en Sun (Nois), boet in aan kracht. Internet en elektronische handel veroorzaken namelijk verschuivingen op de markt, die leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden. Uiteenlopende IT-leveranciers als Microsoft, IBM, HP en Compaq struikelen inmiddels over elkaar heen in de race zich te profileren als Internetbedrijf.
Vorig jaar onderscheidde Gartner Group nog slechts twee kampen: Microsoft versus ‘Nois’. Java veroorzaakte de waterscheiding. In het ‘Java-tijdperk’ moesten Oracle en het niet aan Nois gelieerde HP weinig van elkaar hebben. De databankleverancier predikte de ‘100 procent Java’ gedachte van Sun, terwijl HP tot grote irritatie van Nois uitbreidingen voor Java ontwikkelde die niet strookten met de specificaties van Sun.
Opvallend genoeg kondigden Oracle en HP deze week voor de tweede keer in een maand een vergaande samenwerking aan. De bedrijven gaan samen Oracle’s crm-software (customer relationship management) op Unix-servers van HP verkopen. Tevens gaat Oracle meer Unix-systemen gebruiken van HP, die op zijn beurt de crm-software van Oracle zal installeren. Beide bedrijven hebben elkaar gevonden in hun drang zich op te werpen als Internetbedrijf. Ze boksen allebei op tegen IBM, dat met zijn grootscheepse e-business campagne al flink aan zijn ‘elektronisch imago’ heeft gewerkt.
Samenhang
Begin dit jaar wijzigden de marktverhoudingen al toen AOL en Sun gezamenlijk de boedel van Netscape overnamen. Omdat de Java-belangen evenwel in dezelfde handen bleven, had die gebeurtenis geen grote wijzigingen voor de Nois-groep tot gevolg. Toch boette de onderlinge samenhang binnen de alliantie in aan kracht. Het is namelijk niet langer Java dat de agenda van business development-managers bepaalt, maar Internet en elektronische handel.
De scheuren in het Nois-bolwerk gaan gelijk op met lossere verhoudingen tussen Microsoft en zijn partners. De grote hardwarebedrijven stellen zich tegenwoordig minder afhankelijk op ten opzichte van de Windows-besturingssoftware. Compaq heeft na de overname van Digital meer aan zijn hoofd dan Windows NT en ook HP benadrukte afgelopen week nog eens dat Windows niet altijd de logische keus is voor de onderkant van de servermarkt. Het bedrijf lanceerde daarom een nieuwe Unix-machine, speciaal voor dit segment (meer hierover op pagina 5).
Onafhankelijk
Het lijkt erop dat alle leveranciers een onafhankelijke positie nastreven. Want ondanks de toenadering tussen Oracle en HP, zal dat laatste bedrijf zijn samenwerking met het gewraakte Microsoft niet opzeggen. "HP heeft zich altijd nadrukkelijk buiten de Nois-groep bewogen en zich open opgesteld voor Microsoft. Dat zullen ze ook blijven doen, ondanks de samenwerking met Oracle", meent Loek van den Boog, investeerder en kenner van de IT-markt.
Ook IBM neemt een onafhankelijker positie in; meer als dienstverlenende wapenleverancier dan als productverkopende strijder. Net als HP en Compaq, levert IBM zowel Unix- als Windows-systemen. Compaq worstelt echter nog met het hervinden van zijn koers. Sun verkeert in de gelukkige omstandigheid dat het de enige Unix-only leverancier is. Het kan zich dus volledig concentreren op dat platform en boekt daar veel succes mee.