Instanties van de Amerikaanse overheid hebben toezeggingen gedaan om aanzienlijke financiële steun te verstrekken aan het noodlijdende SGI. Deze fabrikant van grafische systemen en supercomputers ontvangt geld van het ministerie van Justitie en de National Security Association voor het ontwikkelen van de Cray SV2-supercomputer.
De achterliggende reden voor deze kapitaalinjectie is het feit dat de betrokken overheidsorganen al sinds jaar en dag supermachines van Cray (sinds enige tijd dochter van SGI) gebruiken voor codeer- en decodeeractiviteiten. Het bedrijf meldt dan ook in een persbericht dat die krachtige computer helpt bij het verzekeren van de nationale veiligheid.
Bovendien moet dit er voor zorgen dat de Verenigde Staten voor blijft lopen op het gebied van supercomputers. Japanse bedrijven leveren namelijk al lange tijd slag met Amerikaanse concurrenten waar het gaat om ultrakrachtige rekenmonsters.
Begin dit jaar heeft hetSupreme Court nog een uitspraak van een lagere rechtbank overgenomen; namelijk dat de Japanse computerfabrikant NEC zijn supercomputers in 1996 voor dumpprijzen heeft verkocht op de Amerikaanse markt.
Begin deze week meldde Hitachi dat het zijn SR8000-supercomputer opvoert door het maximale aantal processoren uit te breiden van de huidige 128 naar 512. Dit moet het rekenvermogen oppeppen van de huidige 0,87 teraflops (biljoenfloating point berekeningen per seconde) naar 6,1 teraflops. De Cray SV2 die SGI momenteel ontwikkelt, moet echter een rekenkracht halen van meerdere tientallen teraflops.