Onder de naam Windows DNA 2000 (Distributed Net Architecture) maakt Microsoft zijn besturingssysteem geschikt voor het ontwikkelen van ‘Web-enabled’ toepassingen. Met het Windows besturingssysteem beheerst Microsoft in feite al het merendeel van de PC’s die in de Westerse wereld worden gebruikt.
Dat vindt de onderneming van Bill Gates echter niet genoeg. De softwaregigant wil zijn invloedssfeer uitbreiden naar het World Wide Web, zo maakte het bedrijf gisteren bekend, Windows DNA 2000 moet daarbij helpen.
In feite is de onderneming uit Redmond hiertoe gedwongen door haar grootste concurrenten, waaronder Sun Microsystems, America Online en IBM. Die bieden namelijk in toenemende mate computerproducten aan die Internet als basis hebben, waardoor ze Microsofts besturingssysteem Windows omzeilen. Een groeiende hoeveelheid geld wordt inmiddels verdiend met ‘niet-PC-toepassingen’ (of beter nog: ‘niet-Windows’), zoals opzetkastjes, handcomputers en mobiele telefoons. Microsoft wil ook van die markt een belangrijk graantje meepikken.
Alle Windows DNA 2000-producten worden gebaseerd op XML (Extensible Markup Language). Eigenlijk wordt een groot deel van Microsofts systeemsoftware opgedeeld in verschillende blokken, door het bedrijf zelf ‘megaservices’ genoemd. Van de Microsoft-website kunnen programmeurs de benodigde blokken downloaden, om die vervolgens te gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe, op Internet gebaseerde programmatuur. Overige megaservices zijn onder andere Microsofts Passport Internet (identificatie- en betalingstechnologie), Linkexchange (uitwisseling van ‘banner’-advertenties), Hotmail/Instant Messenger (email en berichtenservice) en Windows Update, dat gebruikers in staat stelt via het net software-opwaarderingen en herstelprogramma’s binnen te halen.
Onder de vlag van Windows DNA 2000 zal bovendien een heel scala aan nieuwe producten en productversies het licht zien. In dat kader noemt Microsoft een nieuwe (XML-) versie van de SQL Server-database, versie 7.0 van Visual Studio, een Biztalk XML-server, een nieuwe uitgave van Commerce Server, en Babylon, een software-integratieserver die nieuwe applicaties verbindt aan bestaande ‘back end’ systemen.