IT moet een nieuwe pijler vormen onder de economie van Amsterdam. Dit zegt Pauline Krikke, wethouder Economische Zaken van de gemeente. Ze wil deze ambitie voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2002 gestalte geven. Krikke legt hierbij de nadruk op het aantrekken van IT-bedrijven en het scheppen van voorwaarden voor startende ondernemingen.
De VVD-wethouder zit nu drie jaar in het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders. Bij haar aantreden vormde IT een bescheiden onderdeel van het hoofdstedelijk beleid. "Het is nu pas echt duidelijk dat Internet belangrijk wordt", zegt Krikke. "De Amsterdamse economie rust op een aantal pijlers, zoals de haven, Schiphol, financiële dienstverlening en toerisme. ICT moet een nieuwe pijler vormen."
Hoeveel geld de gemeente uittrekt voor IT-beleid is volgens haar niet te zeggen. "De bedragen zitten verweven door de gehele begroting." Krikke legt in haar IT-beleid de nadruk op het aantrekken van automatiseringsbedrijven. Op dit moment zijn er 1500, volgens Krikke een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden. Enkele grote bedrijven overwegen kantoren te openen in Amsterdam; netwerkleverancier Cisco en Internet-veilinghuis eBay bijvoorbeeld kondigden deze zomer een Amsterdamse vestiging aan.
Londen, Parijs en Frankfurt zijn volgens Krikke de concurrerende vestigingsplaatsen. Ericsson verkoos dit jaar Londen boven Amsterdam voor het Europese hoofdkantoor. "Toch heeft Londen als nadeel dat Engeland niet deelneemt aan de euro en Schengen. Dat is voor grote bedrijven ongunstig bij het bestrijken van de markt." De krappe arbeidsmarkt is volgens het bedrijfsleven het grootste nadeel dat aan Amsterdam kleeft. Andere steden kampen daar echter ook mee.
Naast het aantrekken van automatiseringsbedrijven en het creëren van voorwaarden voor starters, tracht het Amsterdamse gemeentebestuur ook op andere manieren de ontwikkeling van IT te stimuleren. De gemeente is bijvoorbeeld aandeelhouder in het Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer. Dit moet wetenschappelijk onderzoek clusteren, dat vervolgens tot initiatieven op de markt leidt. Verder heeft Amsterdam een forum opgericht, waarin Internet-bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. Inmiddels hebben al 250 donateurs zich gemeld voor deze Amsterdam New Media Association.