Investeringsmaatschappij Vanenburg Group ondervindt grote problemen in het beheren van zijn belangen. Volgens marktkenners heeft Vanenburg te weinig expertise in huis om zijn investeringen te beheren. "Ze hebben geen tijd, geen verstand van zaken en geen commitment", meent een van de zegslieden.
In de tijd dat het goed ging met het Baan-imperium, investeerde het toenmalige Baan Investment in korte tijd in ruim tweehonderd IT-bedrijven. Sinds het eind van het Baan-sprookje kan Vanenburg Group echter niet voldoen aan de kenmerken van een moderne investeringsmaatschappij. Deze begeleiden ‘hun’ bedrijven nauwlettend en laten zich erop voorstaan naast geld ook kennis en managementervaring binnen te brengen. Na de sanering van vorig jaar heeft het voormalige Baan Investment, het huidige Vanenburg Group, naar verluidt een schifting gemaakt in zijn bedrijvenportfolio.
Het onderscheidde de veelbelovende ondernemingen, waar nog tijd en energie in wordt gestoken, en de ‘rest’, waar Vanenburg geen actieve rol meer in kan spelen omdat het daar de middelen niet voor heeft. Vanenburg erkent bij monde van woordvoerder Axel Pothof dat er een sanering is geweest, maar ontkent dat er momenteel een capaciteitsgebrek is om bedrijven te begeleiden.
Reorganisatie
Naast de malaise in de investeringstak kondigde Vanenburg begin deze week ook nog een reorganisatie aan van zijn twee grootste dochterondernemingen. Nadat de beursplannen van vorig jaar al in de koelkast verdwenen waren, gaan Vanenburg Business Systems en Vanenburg Business Associates als partners gezamenlijk de markt op. Samen gaan de organisaties zowel software als implementatiediensten leveren onder de weinig creatieve naam Vanenburg Solution Provider.
"Sommige bedrijven van ons verkopen nu alleen software, terwijl andere ook diensten verrichten zoals de invoering van software. We gaan nu voor bepaalde marktsegmenten een totaaloplossing aanbieden", meldde Andries Bottema, rechterhand van de broers Baan, afgelopen week in het Reformatorisch Dagblad. De reorganisatie moet de bedrijfsvoering helderder en vooral ook efficiënter maken. Beide bedrijven hebben in totaal 1250 mensen in dienst en draaien een omzet van 120 miljoen dollar. Vanenburg Group telt tweeduizend medewerkers.
Chaos beteugelen
Om de chaos binnen de investeringstak te beteugelen heeft Vanenburg-topman Herman Frijling al in een eerder stadium maatregelen genomen. Alle bedrijven waar de investeerder een meerderheidsbelang in heeft, naar verluidt een tiental, zijn onder de persoonlijke supervisie van Frijling komen te staan.
Maar Vanenburg lijkt de situatie nauwelijks onder controle te hebben. "Ze hebben niet in de peiling wat wel en niet goed loopt", aldus een zegsman. De bedrijven waarin de maatschappij een minderheidsbelang heeft, circa tweehonderd in aantal, worden beheerd door vijf parttime investeringsmanagers. Er is geen enkele investeringsmaatschappij die met zo weinig menskracht zijn bedrijvenportfolio beheert.
Uitgestapt
Woordvoerder Pothof noemt Baan All Finance en Baan Midmarket Solutions als voorbeelden van bedrijven waar Vanenburg uitgestapt is. "In bedrijven waar je een minderheidsbelang hebt, ben je toch al niet zo actief", verweert hij zich tegen het gebrek aan middelen.
De kans op een glorieuze toekomst voor Vanenburg is volgens kenners niet erg groot. Succesvolle investeerders behalen niet zonder uitzondering rendementen van 40 à 50 procent op hun investeringen. Het duurt volgens insiders echter nog twee tot drie jaar voordat duidelijk wordt hoe het afloopt met de Vanenburg-investeringen. "Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de prestaties van Baan, want daar moeten al die investeringen het toch van hebben."