Een van de meest markante figuren die de Nederlandse automatiseringswereld heeft voortgebracht is Eckart Wintzen. Zijn grootste bijdrage aan de IT-geschiedenis van Nederland is dat hij zich van meet af aan bekommerde om het effect van technologie op de menselijke cultuur en het menselijk handelen.
Velen roemen hem om het invoeren van een cellenstructuur binnen zijn toenmalige bedrijf BSO, nu onderdeel van Philipsdochter Origin. Al snel bestempelde men hem tot uitvinder van dit organisatieconcept, waarbij gewerkt wordt in kleine groepen met een eigen verantwoordelijkheid. Dit is niet terecht. De cellenstructuur werd al veel eerder toegepast binnen bijvoorbeeld het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog, zij het om andere doelen te bereiken.
Wel moet het hem worden nagegeven dat hij dit model introduceerde in een commerciële omgeving waar uiteindelijke aandeelhouders en klanten tevreden moeten worden gehouden. Een softe benadering om mensen commercieel te stimuleren eigen verantwoordelijkheid te dragen, binnen een wereld die beperkt blijft tot de grenzen van de cel. Dat niet iedereen dit een goede manier vindt om bedrijfsprocessen in te richten, bleek bij zijn vertrek: de cellenstructuur werd ogenblikkelijk aan de dijk gezet.
Het geld dat Wintzen overhield aan de verkoop van zijn bedrijf pompte hij in projecten waarmee technologie een menselijker gezicht kon krijgen. Dat verklaart ook zijn ruime steun aan het Canadese McLuhan-project, waarvoor hij eigenhandig een logootje ontwierp. Het oude logo van BSO/Origin en veel van zijn opvattingen over de rol van technologie leven hier voort (zie http://www.mcluhan.utoronto.ca/prog.html).
Eigenlijk is Wintzen niet belangrijk omdat hij de baas was van BSO, maar om wat hij kon doen met het geld dat hij aan de verkoop van het bedrijf overhield. Het blad Wired werd door hem gefinancierd en op dit moment pompt hij miljoenen in een multimedia universiteit in San Francisco. Het is zijn verdienste dat hij consequent aandacht vraagt voor de softe kant van technologie, zonder daarbij de geitenwollen sokken aan te trekken.
De keuze is aan U!
Computable roept de lezers op de IT-persoonlijkheid van het millennium te kiezen. Wie heeft de automatisering in de afgelopen duizend jaar het meest beïnvloed? Bill Gates? Steve Jobs? Of misschien Alexander Graham Bell, uitvinder van de telefoon?
U kunt kiezen via onze Internet-site: www.computable.nl. Of stuur een e-mail naar de redactie: computable@bp.vnu.com (subject: verkiezingen). Een briefkaart kan naar: Postbus 9194, 1006 CC Amsterdam, onder vermelding van ‘verkiezingen’. U kunt ook uw stem uitbrengen op een Nederlandse grootheid. De tien meest originele en spraakmakende inzendingen worden beloond met een boekenbon. Stem nu!