Microsoft stopt de ontwikkeling van Windows NT en 2000 voor de 64-bit Alpha-processoren van Compaq. Hiermee reageert het bedrijf op Compaqs besluit 32-bit Windows 2000 voor dat platform – in handen van Compaq gekomen met de overname van Digital Equipment – niet te ondersteunen.
De laatste Alpha-uitvoering van dit besturingssysteem is de tweede ‘release candidate‘ van het 32-bit Windows 2000, voorheen NT 5. Vorige week besloot Compaq de ondersteuning te schrappen voor 32-bit Windows 2000 op zijn Alpha-systemen. Microsoft volgde in dit besluit. Het ontwikkelwerk voor een 64-bit uitvoering van Windows blijft vooralsnog plaatsvinden op Alpha-systemen. Op zich is dat logisch, aangezien Intels 64-bit processoren nog niet in productie zijn. De Alpha dient nu echter alleen nog slechts voor de ontwikkeling van ‘Windows 64’.
Einde verhaal
Microsoft maakte eind vorige week bekend geen nieuwe producten meer te ontwikkelen voor Compaqs 64-bit processoren. "Als gevolg van Compaqs besluit en de kracht van Intels architectuur en systemen staakt Microsoft de ontwikkeling van toekomstige 32-bit en 64-bit Alpha-producten over de gehele bestaande productlijn", aldus het communiqué. Compaq steunt deze argumentatie en verwijst naar zijn nieuwe Proliant-servers met acht Pentium-processoren.
Na Release Candidate 2 van Windows 2000 – die in de eerste week van september uitkomt – verschijnt er geen 32-bit Alpha-versie meer van Windows 2000. "Verder zullen er geen nieuwe 32-bit Alpha-uitvoeringen verschijnen van SQL Server, Exchange of andere 32-bit Alpha Backoffice-producten. Er zullen ook geen 64-bit versies komen van Windows of Backoffice voor het Alpha-platform." De softwareleverancier belooft nog wel enkele opwaarderingen en lapmiddelen uit te brengen voor die software.
Alpha blijft
Enrico Pesatori, vice-president van Compaqs enterprise-divisie, meldde het einde van Windows-op-Alpha reeds in een interne memo. Daarbij benadrukt hij dat dit geenszins betekent dat het Alpha-platform in de steek wordt gelaten. "De Alpha is een cruciaal onderdeel in onze Nonstop e-business-strategie. Het was niet makkelijk om te besluiten de ondersteuning voor Windows stop te zetten."
Volgens uiteenlopende schattingen bestaat minder dan 14 procent van de wereldwijde 500.000 Alpha-klanten uit gebruikers van Windows op dat platform. Een uitgelekt faq-document (frequently asked questions) bedoeld voor Compaq-klanten maakt gewag van minder dan 2 procent van de Alpha-servers. Wellicht is hierbij geen rekening gehouden met werkstations. Nederland telt 150 Alpha-klanten plus enkele gebruikers van multi-platform systemen. Het is vooralsnog niet bekend op hoeveel Windows-gebruikers dit neerkomt.
Migratie
Bestaande gebruikers van Windows-op-Alpha kunnen hun systemen natuurlijk blijven gebruiken; Compaq belooft die klanten te ondersteunen tot zeker het eerste kwartaal van 2001. Verder zal het bedrijf ook migratiemogelijkheden met kortingsregelingen bieden. Uitwijkplatformen zijn daarbij de Unix-variant Tru64 – op Alpha – of Windows NT 4 – op Intel – alsook het aanstaande Windows 2000.
Compaqs zware processor draait ook het mainframebesturingssysteem Open-VMS waarvoor Compaq een levenspad van minstens vijf jaar heeft uitgestippeld. De leverancier wil de verkoop van Alpha-systemen verhogen door naast de bedrijfseigen Unix-variant en zijn mainframebesturingssysteem ook Linux te ondersteunen. Verder gaan op termijn ook de zware Himalaya-machines van het overgenomen Tandem over op Alpha-processoren.
Voorkeur
Wat Microsoft betreft, geniet Intels aanstaande 64-bit processorarchitectuur (IA-64) nu de voorkeur. Proefexemplaren van de Merced-chip, het eerste IA-64 product, zijn naar verluidt vorige week van de lopende band gerold. Geruchten doen de ronde dat Linux al draait op dit eerste 64-bit product van Intel, maar dat ‘Windows 64’ niet vlekkeloos opereert. Die nieuwe variant in de aanstaande Windows 2000-reeks moet rond het midden van volgend jaar verschijnen, rond dezelfde tijd als Intels Merced.