De Nederlandse telecomreus KPN noteert over de eerste helft van dit jaar een nettoresultaat van 918 miljoen gulden.
Dat is 9,3 procent minder dan in de eerste zes maanden van 1998. Toch verhoogt het concern de winstprognose over 1999 tot ruim 1,7 miljard. Een half jaar geleden voorspelde het nog 1,6 miljard gulden winst over het lopende jaar. Die ogenschijnlijke discrepantie laat zich volgens KPN verklaren door het feit dat de onderneming dit jaar te maken had met een fors hoger bedrag aan afschrijvingen (445 miljoen gulden) in het segment Vaste Telefonie, Apparatuur en Overig. De omzet steeg namelijk wél in de eerste helft van het boekjaar: met 7 procent, tot ongeveer 8,85 miljard gulden.
Het segment Mobiele Telefonie zag de winst met maar liefst 75 procent stijgen tot 316 miljoen gulden. Die resultaten, samen met de sterke groei van Internet en incidentele resultaten door de uitbreiding van het belang in de Ierse telecommunicatiemaatschappij Eircom (voorheen Telecom Eireann) zorgen volgens de Nederlandse telco voor een betere winstontwikkeling, waardoor de winstprognose over 1999 naar boven kan worden bijgesteld.
De business unit Corporate Networks zag de omzet met 147 miljoen stijgen tot 763 miljoen gulden. Het verzorgt in samenwerking met partners zowel IT-diensten als het gerelateerde dataverkeer, het netwerk- en het werkplekbeheer. Corporate Networks levert bijvoorbeeld SAP-diensten en distribueert het portfolio van IP-netwerkbouwer KPN Qwest.
Beursplannen
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte KPN bekend de mogelijkheden te onderzoeken om KPN Mobiel naar de beurs te brengen. Daardoor hoopt de onderneming voor de mobiele poot extra kapitaal te verschaffen om de gewenste expansie versneld te financieren. KPN noemt dit een logische vervolgstap na de eerdere aankondiging dat het bedrijf de mobiele activiteiten wil onderbrengen in een aparte dochteronderneming.
KPN Mobiel heeft in Nederland momenteel drie miljoen aansluitingen en zag de omzet in het eerste half jaar van 1999 met 28,7 procent groeien tot bijna 1,7 miljard gulden. Het marktaandeel van de mobiele poot bedraagt 57 procent, volgens KPN.
Behalve KPN Mobiel wil ook KPN Qwest naar de beurs: zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Deze joint venture van KPN en het Amerikaanse Qwest Communications heeft geld nodig voor de uitbreiding van Europese activiteiten.
Opvolger Wim Dik
De opvolger van KPN-topman Wim Dik, die in maart volgend jaar met pensioen gaat, komt uit eigen gelederen. De Raad van Commissarissen wil Paul Smits in die functie benoemen.
Smits is sinds november 1998 lid van de Raad van Bestuur van KPN, waar hij de nationale activiteiten onder zijn hoede heeft. Hij fungeerde al als plaatsvervangend voorzitter van de raad.
Van 1996 tot 1998 was Smits president en ceo (chief executive officer) van Unisource, het samenwerkingsverband van KPN, Swisscom en Telia. Voor zijn overstap naar Unisource was Paul Smits vanaf 1983 in diverse functies werkzaam bij KPN. RS