Voor opleidingsinstituten gloort een nieuwe markt: die van de Linux-cursussen. Diverse Nederlandse opleiders hebben concrete plannen om het open besturingssysteem in hun curriculum op te nemen. De vraag naar deze leergangen is groot, zowel onder beginners als gevorderde gebruikers.
De Linux-opleidingen vormen een duidelijke groeimarkt", constateert Tom Peters van het Linux Professional Institute, een groep professionals die zich inzet voor een certificatie-programma. "Een aantal grote bedrijven komt met wereldwijde cursussen."
Deze initiatieven bereiken nu ook Nederland. IBM Global Services biedt sinds 2 augustus een opleidingsprogramma voor Linux aan. Internationaal opleidingsinstituut Global Knowledge ontwikkelt samen met Linux-distributeur Red Hat een wereldwijde opleiding, die in oktober op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd. Broekhuis Training heeft al een aantal Linux-cursussen in het curriculum.
Oriënteren
De opleiders spelen met deze initiatieven in op de toenemende populariteit van Linux. "Veel managers vragen zich af of Linux iets voor hun bedrijf kan betekenen. Ze kennen het systeem vaak alleen van naam en willen een cursus volgen om er meer over te weten", zegt Peter van der Pas van Broekhuis Training. "Naast de mensen die zich oriënteren, is de vraag ook groot onder de gebruikers", aldus Wouter Liefting, die binnen IBM Global Services meebeslist over de samenstelling van het opleidingscurriculum.
Roland van Houdt, commercieel directeur van Global Knowledge, constateert wel dat de vraag in Nederland achterblijft op die in andere Europese landen als Engeland, Zweden en Frankrijk. "Dat heeft te maken met het feit dat de commerciële ondersteuning van Linux in die landen veel verder is. Red Hat is bijvoorbeeld niet in Nederland gevestigd." Zo moet bijvoorbeeld de ondersteuning van IBM in Nederland nog op gang komen. "We moeten ergens beginnen. Om de ondersteuning te kunnen bieden, dienen we mensen op te leiden", aldus Liefting.
Unix
Bij het opstellen van het cursusmateriaal kijken de opleiders met een schuin oog naar de bestaande Unix-opleidingen. "Linux bestaat voor 50 procent uit Unix en voor de andere helft uit Internetworking. Het is mogelijk om componenten van deze opleidingen samen te voegen." Van Houdt voelt hier echter weinig voor. "Unix vormt weliswaar de basis, maar achter Linux zit toch een andere gedachte. Wij werken dan ook aan een compleet nieuwe opleiding."
Voorname plaats
De opleiders verwachten dat de Linux-cursussen een voorname plaats in hun curriculum gaan innemen. "De hype zal op den duur afnemen en dan zal de markt Linux als een volwaardig besturingssysteem zien. Dat neemt niet weg dat wij ons flexibel moeten opstellen. Het kan gebeuren dat wij onze investering in dit opleidingsprogramma niet terugverdienen, maar dit verwacht ik niet", aldus Liefting van IBM.
Van der Pas voorspelt eveneens een stabiele groei van de vraag naar Linux-opleidingen. "De grote bedrijven investeren momenteel niet voor niets in Linux." Roland van Houdt verwacht zelfs dat er een certificeringsprogramma voor Linux-specialisten komt. Het probleem hierbij is wel dat er geen duidelijke leverancier is, die deze taak op zich kan nemen. De directeur van Global Knowledge rekent er echter op dat Red Hat de standaard neerzet.