Het samengaan van de computeractiviteiten van Siemens en Fujitsu is na enkele maanden vertraging deze week tot stand gekomen. De twee bedrijven meldden in juli al dat zij zouden fuseren. De fusie is voor Siemens een elegante manier om zijn betrokkenheid in de PC-markt enigszins af te wentelen; Fujitsu kan zijn aanwezigheid in Europa versterken.
De twee partners huisvesten hun computerdivisies in een aparte dochteronderneming met de naam Fujitsu Siemens Computers die vanaf 1 oktober actief zal zijn. Het hoofdkwartier van dat bedrijf komt in Nederland. Johan Doruiter, de huidige directeur Nederland van Fujitsu, zal de scepter zwaaien. De locatie van het hoofdkwartier is nog niet bekend. Siemens-topman Rudi Lamprecht, huidig voorzitter van de directieraad van Fujitsu Siemens Computers, zegt binnen twee weken duidelijkheid te verschaffen. "Wij zullen voor 1 oktober een plaats hebben gevonden."
Dat hoofdkwartier zal een bescheiden personeelsbezetting hebben. "Ik verwacht vijf tot tien mensen. Wij willen geen topzwaar hoofdkantoor. De moderne technologie stelt onze mensen in staat hun werk op afstand te doen. Veel van onze werknemers zijn toch al mobiel; wij willen deze mensen zo dicht mogelijk bij de klant hebben en Nederland heeft nu eenmaal niet zoveel grote klanten", aldus Lamprecht. Van gedwongen verhuizingen zal dus geen sprake zijn.
Niet eens
De overeenkomst had eigenlijk begin deze maand al rond moeten zijn, maar liep vertraging op doordat de twee partners in spe het niet eens konden worden over de gezamenlijke directie. Elk van de twee bedrijven heeft vijftig procent van de ‘joint venture’ in handen. Siemens wilde zijn Duitse directeur van de computerdivisie, Robert Hoog, in de bestuurdersstoel hebben. Fujitsu stond er echter op dat diens Europese president Winfried Hoffman het roer in handen zou krijgen. Hoffman heeft de Duitse groei van Fujitsu bewerkstelligd en zou gedreigd hebben op te stappen indien hij niet de begeerde functie als hoofd van de samenwerking zou krijgen. De bedrijven ontkennen deze onmin.
Beide topmannen gaan het presidentschap van de gezamenlijke onderneming nu delen. Hierbij is Hoffman verantwoordelijk voor de verkoop en marketing, terwijl Hoog producten en leveringen onder zijn hoede krijgt. Beide presidenten tekenen voor de strategische richting van het bedrijf. Verder is Lamprecht benoemt tot voorzitter van de directieraad, bijgestaan door vice-voorzitter Tetsuo Urano van Fujitsu.
Werknemers
Een ander struikelblok betrof het aantal het aantal Siemens-werknemers dat mocht aanblijven. De systeemtak van dat concern heeft ongeveer 8000 mensen in dienst, terwijl de computergroep van Fujitsu 1600 man telt. De dochteronderneming zal 9000 werknemers tellen; het overschot vloeit af volgens de reorganisatie die Siemens reeds in februari in gang zette. Toen kondigde de Duitse firma aan 1300 banen te schrappen.
Fujitsu Siemens wil met een forse Europese groei dit grote personeelsbestand compenseren. Hoffman en Hoog mikken op een jaarlijkse groei van 25 procent voor de huidige gecombineerde omzet van 6,3 miljard euro. "Dat komt neer op een groei in de verkoop van 40 procent", aldus een zelfverzekerde Hoffman. Hij stelt dat Fujitsu Siemens Computers nu de tweede grootste leverancier van Europa is. Tegen 2001 wil hij Compaq van de Europese troon stoten.
Server-plannen
De nieuwe dochteronderneming zal voor de directe toekomst alle productlijnen handhaven, mede vanwege verplichtingen aan klanten. President Hoog verklapte al wel dat de zware servers met acht Intel-processoren op termijn gebaseerd zullen zijn op Siemens-technologie. Dat bedrijf heeft namelijk een eigen architectuur ontwikkeld voor het koppelen van meerdere Intel-chips. Fujitsu gebruikt de vorige week officieel onthulde Profusion-chipset van Intel.
Siemens’ technologie, genaamd ’third level caching’, biedt huidige gebruikers van vierwegsystemen een opwaarderingsmogelijkheid. Overstappen naar een Profusion-systeem houdt een vervanging van de server in. Siemens stopt met de levering van Intel-servers met de x86-versies van Sun Microsystems Unix-variant Solaris. De Duitse computerfabrikant kiest in plaats daarvan voor de oorspronkelijke uitvoering die draait op Suns Ultrasparc-processoren. Siemens benadrukt wel dat besturingssysteem te omarmen voor Intels aanstaande 64-bit processorarchitectuur (IA-64). Via de samenwerking met Fujitsu krijgt het nu toegang tot de Ultrasparc-compatibele Sparc64-chips van dochter Hal Computer Systems. Die kloon-processoren lopen volgens de leverancier qua prestatieniveau voor op de Ultrasparc van Sun.