Compaq stopt met de ontwikkeling van 32-bit Windows NT voor zijn Alpha-processoren. Het bedrijf heeft het honderd man tellende ontwikkelteam reeds ontbonden; ontslagen staan op stapel. Dit besluit beïnvloedt volgens analisten Microsofts ontwikkeling van een 64-bit Windows 2000-variant.
Na het analyseren van de behoeften van onze klanten en de realiteit van de markt, hebben we besloten de systeemontwikkeling voor 32-bit Windows NT op Alpha te staken." Dit meldt vice-president Enrico Pesatori in een intern memo van 20 augustus. Dit aangekondigde einde komt met de levering van V4 Service Pack 6, dat eind dit jaar uitkomt. Bestaande klanten, die overigens een minderheid vormen in de ongeveer 500.000 Alpha-gebruikers, krijgen nog ondersteuning. Ook zal het bedrijf migratiemogelijkheden bieden naar zijn Unix-variant Tru64 en mainframe-besturingssysteem Open VMS.
‘Geen invloed’
Volgens Pesatori heeft dit besluit absoluut geen invloed op de toekomst van de Alpha-processor of de relatie met partner Microsoft. De topman benadrukt dan ook dat de twee bedrijven zich storten op de ontwikkeling van 64-bit Windows voor de Alpha. Die variant van Windows 2000 laat echter nog wel een jaar op zich wachten. In de tussentijd zal Microsoft een hybride 32/64-bit versie van dat besturingssysteem uitbrengen voor Intels 64-bit processorarchitectuur (IA-64).
Het ontwikkelwerk voor die toekomstige Windows-varianten gebeurt echter op computers met Alpha-processoren. Het schrappen van 32-bit Windows voor dat platform leidt dus tot vraagtekens voor het eventuele overstappen naar die combinatie van besturingssysteem en processor. Analisten zien hierin een sluwe taktiek van Compaq-president Michael Capellas om middels druk op Microsoft een betere samenwerking af te dwingen. De softwareleverancier doet deze berichten echter af als overtrokken speculatie.
Alleen Intel
Het aanstaande Windows 2000 draait dus officieel – ondersteund – alleen op Intel-chips. De 64-bit Alpha-processoren zijn weliswaar sneller dan Intels 32-bit chips, maar hebben voor het draaien van NT wel een soort vertaallaag nodig. Dit zou het prestieniveau van Alpha-systemen drukken tot onder dat van Pentium-processoren.
Compaq-woordvoerder Jim Finlaw zegt deze achterstand niet te kunnen bevestigen, maar meldt wel dat "het prestatieniveau dat klanten nodig hebben, nu bereikt wordt met 32-bit Windows NT op het Intel-platform. En wij moeten gaan waar de volume-markt is." Het bedrijf onthulde vorige week al PC-servers met acht Intel-processoren. Tijdens die aankondiging benadrukte Devorah Willingham, vice-president van Microsofts enterprise-divisie, het belang van Alpha voor 64-bit Windows.