Meneer J. ten Wolde van Kpmg heeft een drukke week achter de rug. Als ‘adviseur integriteitsvraagstukken’ bij dit consultantsbureau verklapte hij de wereld dat surfen in de tijd van de baas het bedrijfsleven miljoenen kost. Ook het stelen van kantoorartikelen en je laten fêteren door leveranciers vormt een groot probleem, zo stelde Ten Wolde afgelopen maandag toen enkele medewerkers van het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoersbedrijf op verdenking van fraude voor de rechter stonden.
Stelen mag niet en je laten fêteren is onverstandig, al was het maar omdat je de schijn wekt dat leverancierskeuze niet in het zakelijke belang van de onderneming tot stand komt, maar in het persoonlijk belang van een medewerker.
Ongeoorloofd internetten tijdens kantooruren is een nieuwe vorm van diefstal, waarbij tijd van de baas wordt geroofd. Dit treft met name goed geautomatiseerde bedrijven, zoals de IT-sector.
Als oplossing voor dit laatste probleem zwelt de roep om een gedragscode aan. Bedrijven die een gedragscode willen, zijn blijkbaar niet in staat hun personeel te laten doen waar ze voor zijn aangenomen.
Het zal wel modern klinken, maar wanneer er duidelijke afspraken liggen over het werk dat verzet moet worden en de tijdsspanne waarbinnen dat moet gebeuren, zal het een baas toch verder worst zijn wat een medewerker doet als hij op kantoor is. Kost internetten het bedrijfsleven inderdaad miljoenen – zoals wordt beweerd – dan ligt de oplossing voor het oprapen: de targets kunnen omhoog. Dat draagt directer bij aan de bedrijfsresultaten dan het opstellen van een gedragscode.