De ICT-opleiding die kenniscentrum Cibit via internet geveild heeft, is ver onder de marktprijs verkocht. De hoogste bieder betaalde slechts 1698 gulden voor de opleidingsplaats. De normale prijs ligt op 8950 gulden. "Zonder meer een koopje", concludeert Paul de Ruiter, die het hoogste bod uitbracht.
Cibit biedt bij wijze van experiment drie opleidingsplaatsen aan via een internetveiling. De eerste plek in de schoolbanken ging virtueel onder de hamer op de pagina’s van Ebay. Inmiddels is deze veiling gesloten. De biedrace op Amazon loopt nog tot aanstaande zondag 22 augustus. Belangstellenden voor de derde plaats kunnen tot 28 augustus een bod uitbrengen op de site van The Learning Auction, http://www.learningauction.com.
"Internetveilingen nemen een hoge vlucht", verklaart Marco Frijlink, manager opleidingen bij Cibit. "Wij hebben nog niet veel ervaringen opgedaan met het veilen van opleidingsplaatsen. Vandaar dit experiment."
Last-minute
Het kenniscentrum acht de internetveiling geschikt om op het laatste moment onvervulde opleidingsplaatsen te verkopen. Als na de inschrijvingstermijn blijkt dat enkele banken in de cursuszaal onbezet zijn, kan Cibit deze open plekken via internet veilen. Op deze manier komen belangstellenden, die de opleiding in eerste instantie te duur vonden, toch nog aan hun trekken. Dit is te vergelijken met de last-minute aanbiedingen van de luchtvaartmaatschappijen.
Verder ziet Frijlink in de virtuele veiling een methode om de marktwaarde van een opleiding te bepalen. De prijs voor een cursus is dan het bedrag dat de mensen ervoor willen betalen. Dat aan deze methode risico’s kleven voor de opleider, blijkt wel uit het resultaat van de eerste veiling via het net. Cibit ontving nog geen 20 procent van de marktprijs voor de geveilde opleidingsplaats. "Hiermee komen wij inderdaad niet uit de kosten, maar daar ging het in dit experiment niet om", zegt hoofd marketing Ingrid Verver. "Als een veiling onvoldoende opbrengt om quitte te spelen, dan zou een opleider kunnen besluiten om de prijs van de cursus aan te passen." Cibit trekt deze conclusie voorlopig nog niet
Gering
Het aantal reacties op deze veiling was gering. Uiteindelijk brachten slechts twintig geïnteresseerden een bod uit, het merendeel in het laatste kwartier voor de sluiting. Winnaar Paul de Ruiter geeft aan dat hij de cursus niet voor de vraagprijs had kunnen volgen. "Mijn budget is al afgeroomd, dus de veiling kwam goed uit."
Frijlink denkt dat Cibit met de veilingen een andere doelgroep aanspreekt. "Het gaat dan met name om zelfstandigen, freelancers en werknemers van kleine bedrijven. Zij kunnen de marktprijzen vaak niet betalen. Mensen die bij grote bedrijven werken hebben vaak een autorisatie nodig voordat ze aan een cursus mogen meedoen. Dit werkt niet bij een veiling, want dat moeten mensen snel reageren." Meer informatie is beschikbaar op http://www.tourdit.nl.