IBM sluit zich aan bij het Trillian-project dat in maart van dit jaar door Intel is opgezet om Linux te vertalen naar zijn aanstaande 64-bit processorarchitectuur (IA-64). De computerfabrikant volgt hiermee VA Linux Systems, Hewlett-Packard, SGI en Cygnus Solutions.
Dit werd bekendgemaakt op de Linuxworld-conferentie, vorige week in het Californische San José. Andrew Grove, voormalig president van Intel, legde een verrassingsbezoek af aan die bijeenkomst. De topman, tegenwoordig voorzitter van Intels directieraad, kondigde aan dat de eerste IA-64 processor (Merced) binnen enkele weken zal verschijnen als prototype-chip. "Dan weten we of het echt werkt of niet", aldus Grove. Tot op heden bestaat IA-64 nog niet ‘in silicium’, maar alleen in software.
Begin 2000
Samen met vice-president Sean Maloney gaf de topman een voorproefje van Linux op een software-simulatie van de Merced-processor. Maloney verwacht dat de eerste versie van een compleet 64-bit Linux-op-Intel in het eerste kwartaal van volgend jaar in de handen van de ‘open source’-gemeenschap komt. Naar verluidt is februari het streven. De vier grote Linux-distributeurs – Red Hat, Caldera, Suse en TurboLinux – krijgen dan, net zoals computerfabrikant VA Linux Systems, prototype Merced-machines, aldus Maloney.
IBM werkt nu samen met de andere Trillian-bedrijven aan het optimaliseren van Linux voor dat aanstaande hardwareplatform. De Linux-steun van IBM is opmerkelijk omdat het bedrijf vrij laat was met zijn steun voor IA-64. Samen met Unix-leverancier SCO en serverfabrikant Sequent – tegenwoordig een IBM-dochteronderneming – ontwikkelt de computerreus Monterey, een Unix-variant voor IA-64. Dat besturingssysteem is een samensmelting van IBM’s AIX, Sequents Dynix/PTX en SCO’s Unixware.
Marktscheiding
Volgens Jonathan Prial, directeur Linux-marketing bij IBM, is Monterey bedoeld voor zeer zware IA-64 systemen. "Daarbij moet je denken aan de verwerking van grote aantallen zakelijke transacties, aan bedrijfsintelligentie en aan datapakhuizen." Linux blijft volgens deze visie op zijn plaats op het gebied van web-, bestands- en printservers en andere relatief kleine systemen. "Niemand neemt op dit moment aan dat Linux in staat is besturingssystemen als AIX, Solaris en HP-UX te evenaren. Linux is nog niet klaar voor ‘enterprise’-systemen."
Overigens is het enthousiasme voor Linux op 64-bit Intel-chips niet overweldigend. Grove meldt dat het IA-64 investeringsfonds, dat softwareleveranciers naar dat hardwareplatform moet lokken, nog maar 10 procent van de beschikbare 200 miljoen dollar heeft geïnvesteerd. Grove roept ontwikkelaars dan ook op zich aan te melden voor deze ‘subsidiëring’.