De krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders neemt in Amerika ongekende vormen aan. Het aantal IT-vacatures neemt sterk toe. Scholen en universiteiten leveren daarentegen minder informatici af dan in het verleden. Hierdoor stijgen de lonen flink. Dit blijkt uit verschillende rapporten, gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Computerworld.
Een studie van The American Electronics Association (AEA), een organisatie die onder andere IT-leveranciers vertegenwoordigt, wijst uit dat technologische bedrijven vanaf 1993 ongeveer één miljoen nieuwe banen hebben gecreëerd. Het aantal studenten dat met succes een technische opleiding volgde, nam in dezelfde periode met 5 procent af.
Met name de IT-branche voelt de gevolgen van deze onbalans. De werkloosheid in deze sector is dan ook extreem laag: van de programmeurs kan slechts 1,4 procent geen werk vinden. De komende jaren voorspellen de onderzoekers vooral een tekort aan specialisten op het gebied van helpdesk-architectuur, beveiliging, telecom, internet, netwerken en gegevenspakhuizen. De krapte zal ook na het jaar 2000 voortduren.
Loonstijging
Als gevolg van deze tekorten stijgen de salarissen van de Amerikaanse automatiseerders flink. Uit een studie van het bedrijf Hewitt Associates blijkt dat de schaarse IT-professionals vaak een jaarlijkse loonstijging van 20 procent tegemoet kunnen zien. Erp-specialisten vormen daarbij de best betaalde beroepsgroep. Het salaris van de gemiddelde niet-automatiseerder neemt in de Verenigde Staten met 4 à 5 procent toe.
Naast deze fikse loonstijgingen, ontving ruim 57 procent van de IT’ers in 1998 een bonus. In 1997 was dit nog maar 42 procent. Daarnaast ontvangt een op de tien professionals een optiepakket.
Alarmerend
In januari 1998 stonden er in de Verenigde Staten 350.000 banen open voor automatiseerders. Het aantal vacatures bereikte in de loop van dat jaar een vergelijkbaar niveau als in de Europese Unie: 500.000 onvervulde posities. Volgens de Europese Commissie loopt dit op tot 1,2 miljoen in 2002. Branche-organisatie Fenit schat dat in Nederland de tekorten kunnen toenemen tot 18.000 IT’ers per jaar.
Allemaal alarmerende cijfers. Het verschil is dat de salarissen in Amerika sneller stijgen dan in Nederland. In ons land, waar loonmatiging een voorname pijler van het overlegmodel tussen sociale partners vormt, neemt het inkomen van de individuele automatiseerder met ongeveer 10 procent toe, zo blijkt uit onderzoek van De Breed en Partners. Een schijntje in vergelijking met de stijgingen in Amerika. Werkgevers in ons land paaien hun personeel liever met opleidingen en in toenemende mate ook met een schaarstetoeslag.
Visa
In Amerika bestrijden bedrijven de personeelstekorten voornamelijk met het aanbieden van winstdelingen, opties, bonussen, flexibele werktijden en telewerken. Enkele senatoren zijn inmiddels wakker geschud door de alarmerende berichten uit de IT-branche. Een aantal Republikeinen stelt voor het aantal tijdelijke visa voor buitenlandse werknemers opnieuw te verhogen van 115.000 tot 200.000 per jaar.
Vorig jaar breidde de Amerikaanse regering het aantal visa al uit van 65.000 tot de huidige 115.000. Hier ging een uitgebreide lobby van de IT-industrie aan vooraf. Ondanks de verhoging waren deze tijdelijke vergunningen in mei van dit jaar al vergeven. In oktober komt pas weer de volgende lichting tijdelijke werkvergunningen beschikbaar voor het fiscale jaar 2000.
Het is nog onzeker of de Senaat met het Republikeinse voorstel instemt. Tegenstanders wijzen erop dat enkele IT-bedrijven graag buitenlandse werknemers in dienst nemen, omdat deze vaak goedkoper zijn dan de Amerikanen.